Lososova pašteta s hrenom
Vam je po velikonočnem zajtrku ostalo kaj smetanovega hrena?
Lososova pašteta s hrenom
Vam je po velikonočnem zajtrku ostalo kaj smetanovega hrena?
Recept je objavljen v reviji Dober tek, marec 2015
ČAS PRIPRAVE: 10 min + 2 uri za hlajenje
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 100 g prekajenega lososa in še malo za okras (po želji)
- 100 g kremnega sira
- 100 g kisle ali sladke smetane (ali mešanice obeh)
- 2–3 žličke smetanovega hrena (kupljenega ali domačega, glej spodaj)
- krhelj limone
- sol
- poper
- nekaj vejic kopra za okras (po želji)
ko postrežemo
- prepečenec, krekerji ali opečen kruh
- nekaj solatnih listov
Priprava
Lososa narežemo na kockice. Kremni sir, smetano, 50 g lososa, 2 žlički hrena in malce limonovega soka damo v multipraktik. Zmeljemo v gladko maso in jo postrgamo v skledo. Vmešamo preostalo meso in pokusimo – po želji dodamo še žličko hrena in po potrebi solimo in popramo. Maso razdelimo v 4 majhne modelčke in za najmanj 2 uri postavimo v hladilnik.
Preden postrežemo, pašteto po želji okrasimo z lososovim svitkom in nekaj vejicami kopra. Lonček postavimo na krožnik, priložimo nekaj solatnih listov in prepečenec ali drug kruh.
Smetanov hren
Obstajajo številne različice smetanovega hrena. Osnovna je, da sveže naribanemu hrenu (za osnovo lahko vzamemo tudi kisli hren iz kozarčka) dodamo samo kislo smetano in začinimo z belim poprom. S spreminjanjem razmerja med količino kisle smetane in hrena pripravimo omako različne gostote in ostrine.
Za različico s stepeno sladko smetano pa v 2,5 dl rahlo stepene smetane previdno vmešamo 100 g drobno naribanega hrena, ki smo ga zmešali s sokom polovice limone, žličko sladkorja in soljo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.