
Lososova pašteta s hrenom
Vam je po velikonočnem zajtrku ostalo kaj smetanovega hrena? Z lososom ga spremenite v čudovito poslastico.
Lososova pašteta s hrenom
Vam je po velikonočnem zajtrku ostalo kaj smetanovega hrena? Z lososom ga spremenite v čudovito poslastico.

Sestavine
- 100 g prekajenega lososa in še malo za okras (po želji)
- 100 g kremnega sira
- 100 g kisle ali sladke smetane (ali mešanice obeh)
- 2–3 žličke smetanovega hrena (kupljenega ali domačega, glej spodaj)
- krhelj limone
- sol
- poper
- nekaj vejic kopra za okras (po želji)
ko postrežemo
- prepečenec, krekerji ali opečen kruh
- nekaj solatnih listov
Preberite tudi

Domač humus: preprost recept z bogato zgodbo
Humus je priljubljen bližnjevzhodni čičerkin pire, ki je tako okusen in hranljiv, da je osvojil ves svet, tudi pri nas je vse bolj priljubljen – ob tem pa se kar nekaj dežel Bližnjega vzhoda prepira o tem, kdo si ga je izmislil in kje je najbolj doma.

5 nasvetov za pripravo hobotnice
Naj vas priprava hobotnice ne prestraši - škoda bi bilo zamuditi izjemen okus, ki ga ponujajo ti slastni morski recepti.

S temi triki bo vaš piknik popoln
Ni boljšega načina, da proslavimo pomlad in pričakamo hitro bližajoče se prvomajske kresove, kot s piknikom na prostem. Vse, kar potrebujemo, je nekaj sonca in kotiček za druženje in kuho na svežem zraku, in že imamo odlično priložnost za sprostitev, druženje ter užitek v okusni hrani. Da bo vaš piknik popoln, smo pripravili nekaj idej, ki bodo poskrbele za nepozabno pojedino.
Sestavine
- 100 g prekajenega lososa in še malo za okras (po želji)
- 100 g kremnega sira
- 100 g kisle ali sladke smetane (ali mešanice obeh)
- 2–3 žličke smetanovega hrena (kupljenega ali domačega, glej spodaj)
- krhelj limone
- sol
- poper
- nekaj vejic kopra za okras (po želji)
ko postrežemo
- prepečenec, krekerji ali opečen kruh
- nekaj solatnih listov
Postopek
Lososa narežemo na kockice. Kremni sir, smetano, 50 g lososa, 2 žlički hrena in malce limonovega soka damo v multipraktik. Zmeljemo v gladko maso in jo postrgamo v skledo. Vmešamo preostalo meso in pokusimo – po želji dodamo še žličko hrena in po potrebi solimo in popramo. Maso razdelimo v 4 majhne modelčke in za najmanj 2 uri postavimo v hladilnik.
Preden postrežemo, pašteto po želji okrasimo z lososovim svitkom in nekaj vejicami kopra. Lonček postavimo na krožnik, priložimo nekaj solatnih listov in prepečenec ali drug kruh.
Smetanov hren
Obstajajo številne različice smetanovega hrena. Osnovna je, da sveže naribanemu hrenu (za osnovo lahko vzamemo tudi kisli hren iz kozarčka) dodamo samo kislo smetano in začinimo z belim poprom. S spreminjanjem razmerja med količino kisle smetane in hrena pripravimo omako različne gostote in ostrine.
Za različico s stepeno sladko smetano pa v 2,5 dl rahlo stepene smetane previdno vmešamo 100 g drobno naribanega hrena, ki smo ga zmešali s sokom polovice limone, žličko sladkorja in soljo.