Sestavine

  • 2 podolgovata fileja lososa brez kože (vsak 500 g)
  • 500 g listnatega testa
  • 90 g dolgozrnatega riža
  • 100 g špinače
  • 80 g šampinjonov
  • 2 vloženi rdeči papriki
  • 1 žlička polnozrnate gorčice
  • 1 šalotka
  • 50 g masla
  • ščepec muškatnega oreška
  • sol
  • sveže mlet poper
  • 1 jajce

jogurtova omaka

  • 300 g grškega jogurta
  • 2 dl tekočega jogurta
  • 1 strok česna
  • 1 manjša kumara
  • 1 žlica nasekljane mete
  • 1 žlica nasekljanega peteršilja
  • malo limonovega soka
  • sol
  • grobo mlet poper

Priprava

1.

Riž v slanem kropu skuhamo po navodilih  z embalaže oziroma ga kuhamo toliko časa, da je na ugriz še nekoliko čvrst. Listnato testo položimo na papir za peko in razvaljamo v dva lista, nekoliko večja od lososovih filejev. Mestoma ju prebodemo z vilicami, prekrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in ju za 20 minut postavimo v zamrzovalnik.

2.

Pečico segrejemo na 220 °C. Riž odcedimo in stresemo v veliko skledo. Šalotko drobno sesekljamo in jo prepražimo na 30 g masla. Dodamo špinačo, na hitro pretresemo, da ovene, nato odstavimo in jo grobo narežemo. V ponvi segrejemo preostalo maslo in na njem popečemo drobno narezane šampinjone. Papriki narežemo na kratke tanke trakove. Vse skupaj dodamo k rižu, začinimo z gorčico, muškatnim oreškom, soljo in poprom ter premešamo.

3.

Iz lososovih filejev s pinceto pazljivo odstranimo koščice. Testena lista vzamemo iz zamrzovalnika. Na prvi testeni list položimo file lososa s stranjo, kjer je bila koža, navzdol. Nanj enakomerno nadevamo rižev nadev in ga prekrijemo z drugim lososovim filejem. Vse skupaj prekrijemo z drugim testenim listom in pri dnu oba kosa testa stisnemo, da se zlepita. Odvečno testo obrežemo (lahko ga uporabimo za okrasitev pokrova). Ob straneh in povrhu po želji z nožem v testo narišemo okras in premažemo z razžvrkljanim jajcem. Pečemo 30 minut, medtem pa zmešamo še vse sestavine za omako, ki jo ponudimo ob pečenem lososu v plaščku.

13