Losos na zelenjavnem raguju ratatuj
Ratatuj je francoska klasika, ki jo lahko postrežemo kot prilogo ali pa kar z dobrim kruhom
Losos na zelenjavnem raguju ratatuj
Ratatuj je francoska klasika, ki jo lahko postrežemo kot prilogo ali pa kar z dobrim kruhom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2013
ČAS PRIPRAVE: 55 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
ratatuj
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 jajčevec
- 3 stroki česna
- po 1 rdeča, zelena in oranžna paprika (manjše paprike)
- 2 bučki
- 350 g pasiranega paradižnika (passata)
- 1,5 dl zelenjavne jušne osnove
- nekaj vejic bazilike
- sol
- poper
za lososa
- 4 lososovi fileji brez kože
- 100 g manj mastnega kremnega sira (ali namaza) s česnom
- 20 g svežih krušnih drobtin
- 20 g pinjol
Priprava
Jajčevec narežemo na kocke, paprike očistimo semen in narežemo na večje kose. Bučki po dolgem narežemo na četrtine, te pa še na 5-centimetrske kose. Česen olupimo in narežemo na lističe. Liste bazilike nasekljamo, nekaj pa jih pustimo celih za okras.
V ponvi segrejemo olje, dodamo jajčevec in ga ob stalnem mešanju pražimo 5 minut, da se začne mehčati in dobivati barvo. Dodamo česen in mešamo še nekaj sekund, nato dodamo paprike, bučke, pretlačen paradižnik, jušno osnovo in polovico nasekljane bazilike. Solimo in popramo, pokrijemo in dušimo 20 minut, da se zelenjava skuha, vendar je še čvrsta. Vmešamo preostalo nasekljano baziliko in zelenjavo razdelimo v 4 ognjevarne posodice.
Pečico segrejemo na 200 °C. Kremni sir stepemo. V krožniku zmešamo drobtine in pinjole. Lososove fileje rahlo solimo in po vrhu premažemo s sirom. S premazano stranjo jih položimo na drobtine, da se oprimejo sira. Nato jih položimo na zelenjavni ragu in v pečici pečemo 15 minut.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.