Limonove zvezdice
Limonove zvezdice - popoln posladek za siv dan
Limonove zvezdice
Limonove zvezdice - popoln posladek za siv dan
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2020
ČAS PRIPRAVE: 35 min + 1 ura za ohlajanje
KOLIČINA: približno 25 piškotov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 120 g zmehčanega masla
- 120 g sladkorja v prahu
- 3 rumenjaki
- 1 žlička vaniljeve arome
- 150 g moke in še malo za delovno površino
- 150 g mletih mandljev
- ščep soli
limonova krema
- 1 jajce
- 60 g masla
- nastrgana lupina in sok 1 bio limone
- 90 g sladkorja v prahu
- 1⁄4 žličke mlete kurkume
- sladkor v prahu za okras
Priprava
Najprej pripravimo limonovo kremo. Jajce razžvrkljamo. Maslo narežemo na koščke in ga skupaj s preostalimi sestavinami damo v kozico. Mešanico pri nizki temperaturi segrevamo približno 5 minut, da se zgosti; medtem ves čas mešamo z metlico. Ali je krema gotova, preverimo tako, da je nekaj zajamemo s kuhalnico in jo nežno popihamo. Če nastane valovit vzorec, jo odmaknemo s kuhalnika in precedimo v skledo. Med ohlajanjem se bo še bolj zgostila. Če je krema preredka in se valovit vzorec ne naredi, jo kuhamo še kakšno minuto. Nato jo postrgamo v sterilen kozarec, kjer naj se povsem ohladi.
V večji skledi stepemo maslo in sladkor. Vmešamo rumenjake in vaniljevo aromo, nato pa dodamo še moko, pecilni prašek, mandlje in sol. Vse skupaj ročno pregnetemo, da dobimo gladko testo, ki ga ovijemo v prozorno kuhinjsko folijo in damo za eno uro v hladilnik.
Pečico segrejemo na 170 °C (ali na 150 °C z ventilacijo). Testo na pomokani površini razvaljamo 4 mm na debelo. Iz njega z večjim modelčkom za piškote izrežemo zvezdice, nato pa iz polovice teh zvezdic z manjšim modelčkom izrežemo manjše zvezdice. Preostanek testa spet razvaljamo (pri tem pazimo, da ga čim manj gnetemo) in izrežemo še nekaj okroglih piškotov; iz polovice spet z majhnim modelčkom izrežemo zvezdice. Nato vse piškote razporedimo po nizkem pekaču, obloženem s papirjem za peko, in jih pečemo 10 minut, dokler niso zlato rjavi. Pustimo jih na pekaču, da se ohladijo.
Piškote brez izrezanih zvezdic premažemo z limonovo kremo, nato pa na vsakega položimo izrezan piškot. Nazadnje jih potresemo s sladkorjem v prahu. V nepredušno zaprti posodi jih lahko hranimo do tri dni.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.