Lešnikove skalice
Lešnikove skalice
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2017
ČAS PRIPRAVE: 2 uri 35 min + hlajenje
ZAHTEVNOST: Zahtevno
Sestavine
sredica
- 1,6 dl sladke smetane za stepanje
- 1 strok vanilje
- 150 g čokolade gianduja (čokolada z lešnikovo pasto)
- 80 g kakovostne temne čokolade (70 % kakava)
- 25 g zmehčanega masla
- 50 g celih praženih lešnikov
- 100 g zdrobljenih feuillantine*
obliv
- 500 g kakovostne mlečne čokolade
- 200 g mandljev
- jedilni zlati list (po želji)
Priprava
Najprej naredimo čokoladno sredico. V manjšo kozico vlijemo smetano. Dodamo ji semena, ki smo jih postrgali iz razpolovljenega vaniljevega stroka, in tudi strok. Zavremo, odstavimo in počakamo, da smetana pol ure stoji in se navzame vaniljeve arome. Nato jo precedimo v čisto kozico, dodamo sladkor in zavremo.
Obe čokoladi, temno in gianduja, drobno nasekljamo in stresemo v skledo. Prelijemo ju z vročo smetano in mešamo, dokler ne dobimo goste mešanice stopljene čokolade.
Dodamo maslo in temeljito premešamo. Čokoladno kremo pustimo, da se uro do dve strjuje pri sobni temperaturi.
Nato čokoladno kremo nadevamo v vrečko za brizganje z nastavkom premera 12 mm. Na pladenj, obložen s papirjem za peko, nabrizgamo kupčke v obliki čebulic. V vsako potisnemo cel pražen lešnik.
Na vsak lešnik nabrizgamo še eno večjo čebulico čokoladne kreme. Pladenj za eno uro postavimo v hladilnik.
Vsak čokoladni kupček oblikujemo v kroglico, ki jo povaljamo v zdrobljenih feuillantine, nato pa jih vrnemo v hladilnik za čas, ko bomo pripravljali mandljevo čokolado.
Mandlje drobno sesekljamo in suho popražimo. Mlečno čokolado nasekljamo; 350 g koščkov damo v eno skledico, 150 g v drugo. Lotimo se temperiranja čokolade. Prvo skledico namestimo nad kozico, v kateri narahlo vre voda, in jo topimo do temperature 45 do 50 °C. Dodamo preostalo čokolado, da se ohladi na 26 do 27 °C, in spet topimo do temperature 29 do 30 °C.
V temperirano čokolado vmešamo mandlje. Kroglice vzamemo iz hladilnika in jih z vilicami pomakamo v čokolado z mandlji. Če se čokolada preveč zgosti, jo malce segrejemo.
Skalice zložimo na pladenj, pregrnjen s papirjem za peko. Uro do dve jih pustimo na hladnem in suhem, da se strdijo. Nato jih po želji okrasimo z zlatim listom. V hladnem, suhem prostoru se bodo v nepredušno zaprti posodi ohranile en teden.
Ideja za darilo
Ob teh lešnikovih skalicah se spomnimo na v zlato folijo zavite čokoladice z lešniki, ki si jih radi podarjamo za posebne priložnosti. Če jih pripravimo sami iz najboljših sestavin, pa so prava luksuzna poslastica in najlepše darilo za sladkosnede.
Nasvet
Feuillantine so zelo tanki in drobni kosmiči karamelnega okusa, ki se uporabljajo v slaščičarstvu za čudovito sladek okus in rahlo hrustljavo teksturo. Llahko jih naročimo na spletu ali uporabimo zdrobljene holipe.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.