Lepljiva svinjska rebrca na žaru
Klasika ameriškega žara
Lepljiva svinjska rebrca na žaru
Klasika ameriškega žara
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2015
ČAS PRIPRAVE: 4 ure
KOLIČINA: za 4–8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Američani na žaru pečejo, odkar vedo zase, peko na žaru so do potankosti izpopolnili in jo regionalno razvejali. Za zibelko ameriškega žara velja jug ZDA in ni je vaške veselice ali družinskega srečanja brez pravega žara. Ameriški BBQ zahteva kar precej spretnosti in znanja, predvsem pa časa.
Sestavine
- 2 kosa pustih svinjskih rebrc (nerazsekanih)
- 6,5 dl kole
- 2 žlički praženih sezamovih semen (po želji)
- lepljiva omaka
- 8 žlic kečapa
- 8 žlic mehkega rjavega sladkorja
- 2 žlici sojine omake
- 2 žlici worcestrske omake
- 2 žlici sladke čilijeve omake
- 1 žlička mlete paprike
drobnjakova pomaka
- 2 dl kisle smetane
- 4 žlice majoneze
- majhen šopek drobnjaka
- 6 mladih čebulic
- 2 stroka česna
- ½ žličke soli
Priprava
Pečico segrejemo na 160 °C. Rebra položimo v primerno velik pekač, tako da okrog njih ni veliko prostora. Prelijemo jih s kolo in dolijemo še toliko vode, da so rebra pokrita s tekočino. Pekač tesno pokrijemo s folijo in ga postavimo v pečico. Pečemo 2 do 3 ure, da so rebra res mehka, ne smejo pa razpasti. Med peko jih enkrat obrnemo.
Sestavine za omako damo v majhno kozico, nežno segrevamo in pustimo, da omaka ob mešanju brbota 2 minuti.
Ko so rebra pečena, previdno vzamemo oba kosa iz pekača in ju položimo na papirnate brisače, da se osušijo. Iz pekača odlijemo vso tekočino in pekač obrišemo s papirnatimi brisačami. Vanj položimo osušena rebra in jih vsepovsod obložimo z lepljivo omako. Pekač pokrijemo in postavimo na hladno za vsaj eno uro, še bolje pa dlje, do 24 ur, da se rebra marinirajo. Tako pripravljena lahko tudi zamrznemo.
Podobni recepti
Svinjske zarebrnice na žaru z zelišči in limono
Brusketa s steakom in sirom z modro plesnijo
Pripravimo pomako. Drobnjak in mlado čebulo narežemo, česen drobno sesekljamo. Vse sestavine za pomako zmešamo in postavimo na hladno do postrežbe.
Pripravimo žar in počakamo, da plameni ugasnejo. Rebrca postavimo na rešetko žara in jih pečemo 20 minut. Občasno jih obrnemo in pogosto premažemo s preostalo lepljivo omako. (Spečemo jih lahko tudi v pečici pri 220 °C.) Ko rebrca postanejo lepljiva, skoz in skoz segreta in po površini hrustljavo zapečena, jih narežemo in po želji posujemo s sezamom. Postrežemo jih z drobnjakovo pomako in preostankom lepljive omake, ki jo pred tem pogrejemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.