Kumarična solata s popečeno tunino
Slastna in sveža poletna solata s kumarami in tunino
Kumarična solata s popečeno tunino
Slastna in sveža poletna solata s kumarami in tunino
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2020
ČAS PRIPRAVE: 40 min + počivanje + 1 ura za mariniranje
KOLIČINA: za 6–8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 3 žlice sojine omake
- 2 žlici sezamovega olja
- 1 žlička strtega črnega popra
- 1 žlica sončničnega olja
- 400 g steakov rumenoplavutega tuna
solata
- 3 kumare
- 1 bela redkev (daikon; namesto tega lahko uporabimo tudi več rdečih redkvic)
- 8 rdečih redkvic
- košček ingverja
- 2 žlici vloženega ingverja za suši (po želji)
- 2 lista alge nori
- 3 žlice mirina
- sok 1 limete
- velik šopek koriandra
- 1 rdeč čili
preliv
- 4 žlice navadnega jogurta
- 1 žlica sojine omake
- 1 žlička vasabija (oziroma po okusu)
- sok 1 limete
- 1 žlica popraženih in rahlo strtih koriandrovih semen, ko postrežemo
Priprava
V plitvi skledi z metlico zmešamo sojino omako, sezamovo olje in poper. V oplasteni ponvi segrejemo sončnično olje. Steake po obeh straneh popečemo do želene stopnje. Prenesemo jih v posodo z marinado in za 1 uro postavimo v hladilnik, nato jih obrnemo in pustimo, dokler ne pripravimo solate.
Kumare olupimo, razpolovimo, jim odstranimo semena in jih narežemo na tanke trakove ali spiraliziramo (narežemo s spiralnim rezalnikom). Belo redkev olupimo in narežemo na tanke trakove ali spiraliziramo, rdeče redkvice očistimo in narežemo na tanke kolute. Sveži ingver olupimo in narežemo na tanke vžigalice, vloženi ingver drobno nasekljamo, lista alge nori narežemo na trakove. Koriander nasekljamo, čiliju odstranimo semena in ga prav tako nasekljamo.
Vso zelenjavo damo v veliko servirno skledo, dodamo oba ingverja in algo nori. Pokapamo z mirinom in limetinim sokom, nato dodamo koriander in čili. Pomešamo in pustimo počivati 20 minut.
Vse sestavine za preliv zmešamo z metlico. Tunino narežemo na rezine in jih razporedimo na solato, nato vse posujemo s popraženimi in rahlo strtimi koriandrovimi semeni ter pokapamo s prelivom.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.