Kruhova solata z jabolki in bučo
Kruhova solata z jabolki in bučo
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2015
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- ½ velike muškatne buče
- 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 6 žajbljevih listov
- 2 jabolki
- 3 žlice bistrega medu
- 4 žlice rdečega vinskega kisa
- 200 g kruha s hrustljavo skorjo (npr. čabata)
- 100 g lešnikov
- 200 g kodrolistnega ohrovta
- 100 g suhih brusnic
- sol
- poper
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. Bučo narežemo na koščke in jo položimo na nizek pekač, pokapamo z 1 žlico olja, posipamo z nasekljanim žajbljem, solimo in popramo. Premešamo in pečemo 30 minut.
Jabolkoma odstranimo peščišče in ju narežemo na tanke krhlje, priložimo jih na pekač, pokapamo z medom in zmešamo z bučo. Kruh natrgamo na koščke in ga damo na drug pekač. Oba pekača damo v pečico in pečemo še 10 do 15 minut, da se buča in jabolka zmehčajo in začnejo karamelizirati, kruh pa se hrustljavo opeče.
Medtem nasekljamo lešnike in jih suho popražimo v majhni ponvi, da se zlato obarvajo. Nasekljan kodrolistni ohrovt damo v kozico, prilijemo 1 cm vode, malo solimo, zavremo in nežno kuhamo največ 5 minut, da ovene, nato ga temeljito odcedimo. Pekača vzamemo iz pečice in damo na stran, da se malo ohladita.
Preostalo olje, med in kis zmešamo v veliki skledi s soljo in poprom. Dodamo ohrovt, brusnice, lešnike, bučo, jabolka in popečen kruh. Premešamo in preložimo na velik servirni krožnik ali porazdelimo po navadnih krožnikih in postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.