Sestavine

  • 6 rezin mlečnega kruha
  • 4 srčki hrustljave solate
  • 6 zrelih breskev
  • 2 krogli bivolje mocarele
  • sol in poper

posip

  • 1⁄2 žličke lističev limonskega timijana
  • prgišče lističev bazilike

preliv

  • 6 žlic oljčnega olja
  • sok 1 limone
  • 1 žlica kaper v slanici (po želji)

Priprava

1.

Za preliv v skledici z metlico zmešamo olje, limonov sok ter, če želimo, odcejene in drobno sesekljane kapre.

2.

Pečico segrejemo na 190 °C (ali na 170 °C z ventilacijo). Kruh narežemo na kocke, jih razporedimo na velik plitev pekač in pečemo 8 do 10 minut, da se zlato rjavo in hrustljavo zapečejo. Vzamemo jih iz pečice in pustimo, da se ohladijo.

3.

Solatne srčke narežemo na četrtine in jih razporedimo na servirni krožnik. Breskve izkoščičimo, narežemo na krhlje in dodamo na krožnik k solati. Nato dodamo še na koščke natrgano mocarelo ter vse solimo in popramo. Tik preden postrežemo, solato zabelimo s prelivom ter posujemo z lističi limonskega timijana in bazilike ter kruhovimi kockami.

Panzanella

Prvotno je bila pripravljena iz čebule, kruha, kisa in olja, danes pa poznamo veliko različic, ki kombinirajo različne vrste poletne zelenjave (paradižnik, kumare …) in sadja (breskve, lubenica …).

2