Kruhova solata (panzanella) z breskvami
Poskusite slavno toskansko solato s kruhom.
Kruhova solata (panzanella) z breskvami
Poskusite slavno toskansko solato s kruhom.
Recept je objavljen v reviji
ČAS PRIPRAVE: 30 min + ohlajanje
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 6 rezin mlečnega kruha
- 4 srčki hrustljave solate
- 6 zrelih breskev
- 2 krogli bivolje mocarele
- sol in poper
posip
- 1⁄2 žličke lističev limonskega timijana
- prgišče lističev bazilike
preliv
- 6 žlic oljčnega olja
- sok 1 limone
- 1 žlica kaper v slanici (po želji)
Priprava
Za preliv v skledici z metlico zmešamo olje, limonov sok ter, če želimo, odcejene in drobno sesekljane kapre.
Pečico segrejemo na 190 °C (ali na 170 °C z ventilacijo). Kruh narežemo na kocke, jih razporedimo na velik plitev pekač in pečemo 8 do 10 minut, da se zlato rjavo in hrustljavo zapečejo. Vzamemo jih iz pečice in pustimo, da se ohladijo.
Solatne srčke narežemo na četrtine in jih razporedimo na servirni krožnik. Breskve izkoščičimo, narežemo na krhlje in dodamo na krožnik k solati. Nato dodamo še na koščke natrgano mocarelo ter vse solimo in popramo. Tik preden postrežemo, solato zabelimo s prelivom ter posujemo z lističi limonskega timijana in bazilike ter kruhovimi kockami.
Panzanella
Prvotno je bila pripravljena iz čebule, kruha, kisa in olja, danes pa poznamo veliko različic, ki kombinirajo različne vrste poletne zelenjave (paradižnik, kumare …) in sadja (breskve, lubenica …).
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.