Kruhova solata fatuš s kvinojo in sirom za žar
Libanonska solata, popolna za vroče dni
Kruhova solata fatuš s kvinojo in sirom za žar
Libanonska solata, popolna za vroče dni
Recept je objavljen v reviji Dober tek, September 2019
ČAS PRIPRAVE: 20 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 polnozrnata kruhka pita
- 5 žlic oljčnega olja
- 60 g kvinoje
- 350 g srednje velikih paradižnikov
- 1 velika kumara
- 4 mlade čebulice
- sok 2 limon
- 1 strok česna
- nekaj vejic mete
- majhen šopek kopra
- 250 g sira za žar
- sol in poper
Priprava
Kvinojo temeljito splaknemo pod tekočo vodo. Damo jo v 1,5 dl vrele, rahlo oslajene vode in jo kuhamo 15 minut, nato jo damo na stran, da nabrekne in se ohladi.
Močno segrejemo žar v pečici. Kruhka pita nalomimo na koščke, pomešamo z 1 žlico olja in razporedimo na velik plitev pekač. Postavimo pod žar za 3 do 4 minute, da se koščki kruha zlato rjavo in hrustljavo zapečejo; na sredini peke jih obrnemo. Postavimo na stran, da se ohladijo.
Paradižnik narežemo na krhlje, kumaro po dolgem razpolovimo, ji odstranimo semena in jo narežemo na rezine, mlade čebulice narežemo na kolobarčke, metine lističe in koper sesekljamo. Sir za žar narežemo na rezine.
V skledici z metlico zmešamo preostalo olje, limonov sok, strt česen, sol in poper. Na visoki temperaturi segrejemo rebrasto ali navadno oplasteno ponev in v njej pečemo sir 1 do 2 minuti na vsaki strani, da je malce ožgan.
Zmešamo kvinojo, paradižnik, kumaro, mlado čebulico, večino zelišč in preliv. Solimo in popramo po okusu. Solato preložimo na servirni krožnik in jo obložimo s sirom, kruhki ter preostalimi zelišči.
Nasvet
Fatuš (fattoush) je solata, ki izvira iz Sirije in Libanona. Pripravljena je iz več vrst sezonske zelenjave, ki jo le grobo narežemo, zelišč in popečenih koščkov kruha. Različic je nešteto, zato tudi sami lahko ustvarimo svojo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.