Krompirjeve pogačice
Poskusite to slastno prilogo iz krompirja
Krompirjeve pogačice
Poskusite to slastno prilogo iz krompirja
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2017
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1,2 kg mokastega krompirja
- 2 žlici navadnega jogurta
- 1 jajce
- 1 žlica jedilnega škroba
- sol, poper
- muškatni orešek
- 6 žlic olja
Priprava
Krompir olupimo in s strgalom nastrgamo v cedilo, ki ga postavimo na skledo. Nariban krompir dobro ožmemo, tekočino prestrežemo. Kmalu se škrob usede na dno sklede. Tekočino previdno odlijemo in škrob primešamo nazaj med krompir.
Krompirju dodamo 2 žlici navadnega jogurta, 1 jajce, približno 1 žlico jedilnega škroba, sol, poper in ščep sveže nastrganega muškatnega oreška ter dobro premešamo.
Za prvo porcijo pogačic v veliki ponvi segrejemo 2 žlici olja, v ponev naložimo 2 ali 3 kupčke krompirjeve mase, jih z lopatico sploščimo in na spodnji strani pečemo 2 do 3 minute, da se zlato rjavo obarvajo. Nato pogačice obrnemo in jih pečemo še 2 do 3 minute. Pečene pogačice poberemo iz ponve. Iz preostale zmesi potem vsakič na 2 žlicah olja spečemo še več pogačic. Najbolj teknejo sveže pečene, brž ko jih poberemo iz ponve.Za prvo porcijo pogačic v veliki ponvi segrejemo 2 žlici olja, v ponev naložimo 2 ali 3 kupčke krompirjeve mase, jih z lopatico sploščimo in na spodnji strani pečemo 2 do 3 minute, da se zlato rjavo obarvajo. Nato pogačice obrnemo in jih pečemo še 2 do 3 minute. Pečene pogačice poberemo iz ponve. Iz preostale zmesi potem vsakič na 2 žlicah olja spečemo še več pogačic. Najbolj teknejo sveže pečene, brž ko jih poberemo iz ponve.
Pogačice malo drugače!
Da ne bo preveč enolično, se lahko poigramo! Na primer korenje, bučo ali gomoljno zeleno nastrgamo in pripravimo, kot je opisano pri prototipu, ali pa zmešamo pol krompirja in pol izbrane zelenjave, kot nam je všeč. Najprimernejše so čvrste vrste zelenjave.
Nasvet
Ko že pečemo krompirjeve pogačice, jih lahko naredimo nekaj več: pogačice pripravimo, kot je opisano, vendar jih ne popečemo do konca, temveč največ 2 minuti na vsaki strani. Nato jih poberemo iz ponve, počakamo, da se ohladijo, in jih v vrečicah za zamrzovanje zamrznemo za zalogo. Ko se odtalijo, jih preprosto spečemo do konca – in teknile bodo kot sveže pripravljene!
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.