Sestavine

  • 400 g krompirja, skuhanega v lupini
  • 200 g vloženih slanikov
  • 150 g rdeče pese
  • 3 žlice kisa
  • 2 žlici sladkorja
  • 1⁄2 žličke soli
  • 1 veliko kislo jabolko
  • 1⁄2 glave koromača
  • žlica oljčnega olja
  • limonov sok

preliv

  • 150 g kisle smetane
  • 100 g majoneze
  • pest kopra
  • sveže mleti poper
  • sol

Priprava

1.

Pet decilitrov vode, sol, sladkor in kis damo v kozico in zavremo. Rdečo peso olupimo in jo narežemo na manjše koščke, damo v prevretek in skuhamo do mehkega. Odcedimo in ohladimo.

2.

Krompir olupimo in narežemo na kocke. Užitni del koromača (sredica je trda in jo zavržemo) po dolžini narežemo na tanke rezine, jih damo v skledo in zmešamo z limonovim sokom in oljčnim oljem. Slanike narežemo na dolge in ozke trakove. Jabolko olupimo, mu odstranimo peščišče in ga narežemo na kocke enake velikosti kot krompir.

3.

Majonezo zmešamo s kislo smetano, koprom, soljo in poprom. Dodamo slanike, jabolko, krompir, koromač in hladno rdečo peso. Previdno premešamo, po želji začinimo s soljo, poprom, sladkorjem ali limonovim sokom.

2