Sestavine

  • 80 ml in še 2 žlici oljčnega olja
  • groba morska sol
  • sveže zmlet črni poper
  • 1 1⁄4 kg razpolovljenega mladega krompirja (premera pribl. 4 cm)
  • 220 g debelih rezin mesnate slanine, narezanih na 5 mm velike kockice
  • 2 beli čebuli, prečno narezani na 1 cm debele rezine
  • 6 mladih čebulic, narezanih na tanke kolobarčke (samo beli deli)
  • 3 žlice drobno nasekljanih lističev peteršilja
  • 3 žlice drobno nasekljanih lističev peteršilja
  • 3 žlice šerijevega (ali vinskega) kisa
  • 3 žlice kokošje jušne osnove ali vode

Priprava

1.

Žar pripravimo za srednjo direktno vročino (175 do 230 °C).

2.

V veliki skledi zmešamo 2 žlici olja, 1⁄2 žličke soli in 1⁄2 žličke popra. V mešanici povaljamo krompir, da je enakomerno naoljen.

3.

Rešetko žara očistimo s ščetko. Krompir pečemo na srednji direktni vročini z zaprtim pokrovom 20 do 25 minut, da je mehak in se zlato rjavo obarva, medtem ga občasno obrnemo. Vzamemo ga z žara in pustimo, da se toliko ohladi, da nam ne opeče prstov. Polovičke krompirjev še enkrat prerežemo na dvoje in damo v veliko skledo. Pokrijemo in prihranimo na sobni temperaturi.

4.

V ponvi na srednji temperaturi pražimo slanino 10 do 12 minut, da se hrustljavo zapeče, medtem jo občasno pomešamo. Kocke slanine s penovko poberemo iz ponve in dodamo v skledo s krompirjem. Maščobo, ki je ostala v ponvi, prihranimo.

5.

Rezine čebule po obeh straneh premažemo z maščobo iz ponve, solimo in popramo. Pečemo jih na srednji direktni vročini z zaprtim pokrovom 10 do 12 minut, da so mehke in se rahlo rjavo obarvajo, medtem jih enkrat obrnemo in premažemo z maščobo od slanine. Vzamemo jih z žara in vsako narežemo na 4 koščke. Dodamo jo h krompirju, potem pa še mlado čebulico, peteršilj in timijan.

6.

V skledici zmešamo kis, jušno osnovo ali vodo ter po 1⁄2 žličke soli in popra. Počasi z metlico vmešamo 80 ml olja, da dobimo preliv. Z njim zabelimo krompirjevo solato in nežno premešamo.

2