Krhki žepki z breskvami in malinami
Žepke lahko napolnimo tudi z breskvami iz kompota
Krhki žepki z breskvami in malinami
Žepke lahko napolnimo tudi z breskvami iz kompota
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Marec 2019
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 200 g malin
- 400 g narezanih breskev v kompotu (iz pločevinke)
- 1 žlica koruznega škroba
- 1 žlica medu
- 650 g razvaljanega sladkega krhkega testa (glej opombo)
- 1 jajce
- 150 g sladkorja v prahu
- liofilizirane maline ali mrvice za okras (po želji)
Priprava
Breskve odcedimo in narežemo na koščke. Šest velikih malin prihranimo, preostale pa stresemo v skledo, dodamo breskve in zmešamo. V manjši skledi zmešamo koruzni škrob in med v pasto, ki jo prelijemo čez sadje in vse skupaj zmešamo.
Jajce razžvrkljamo. Krhko testo razvijemo in s kolescem za rezanje testa iz njega izrežemo 12 pravokotnikov. Enega od njih položimo z daljšo stranico proti sebi in ga prepognemo na polovico kot knjigo, da na sredini nastane guba. Spet ga odpremo in na eno stran gube z žlico nadevamo sadno mešanico. Pri tem pa- zimo, da ob robu ostane približno 1 cm prostora, ki ga premažemo z jajcem. Te- sto znova prepognemo, da je nadev za- prt z vseh strani. Z vilicami stisnemo ro- bove krog in krog ter žepek tudi po vrhu premažemo z jajcem. Po vrhu ga nekaj- krat prebodemo z vilicami. Postopek ponovimo s preostalimi pravokotniki testa in nadevom. Žepke razporedimo po plitvem pekaču, obloženem s papirjem za peko, in jih postavimo v hladilnik za najmanj 30 minut oziroma do 24 ur. Lahko jih tudi zamrznemo za največ 2 meseca.
Pečico segrejemo na 200 °C. Žepke pečemo 20 minut oziroma tako dolgo, da je testo zlato zapečeno, nadev pa brbota skozi luknjice na vrhu. Pečene vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohlajajo vsaj 20 minut. (Če so bili prej zamrznjeni, jih pečemo 5 minut dlje.)
Medtem pretlačimo preostale maline in zmešamo s sladkorjem v prahu, da dobimo gost obliv. Z njim na tanko premažemo žepke in jih po želji potresemo z liofiliziranimi malinami ali mrvicami. Postrežemo tople ali hladne, za zajtrk ali pa kot sladico. Po želji jih prelijemo s smetano ali vaniljevo jajčno kremo.
Sladko krhko testo
Sladko krhko testo lahko pripravite po tem receptu.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.