Kremne pite s karamelno skorjico
Kremne pite s karamelno skorjico
Recept je objavljen v reviji Dober tek, oktober 2017
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 20 min +ohlajanje
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Zahtevno
Sestavine
testo
- 175 g moke
- 100 g mrzlega masla
- 2 žlički sladkorja demerara
- lupina ½ pomaranče
- 1 rumenjak
nadev
- 3 dl sladke smetane
- 1 vaniljev strok
- 3 rumenjaki
- 1 jajce
- 2 žlici sladkorja demerara
karamelna skorjica
- sončnično olje
- 85 g sladkorja demerara
Priprava
Maslo narežemo na koščke. Rumenjak razmešamo z 2 žlicama mrzle vode. Moko, ščepec soli in maslo v multipraktiku zmeljemo v fine drobtine. Dodamo sladkor in nastrgano pomarančno lupino ter znova za kratek čas vklopimo mešalnik. Prilijemo 2 žlici rumenjakove mešanice in spet mešamo, da nastane enotno testo; če je treba, dodamo še malo tekočine.
Testo razvaljamo na rahlo pomokani delovni površini. Z njim obložimo 4 rebraste modelčke za majhne pite (premer 8 cm, globina 3 cm). Modelčke za pol ure postavimo v hladilnik. Pečico segrejemo na 190 °C. Pripravljeno testo v modelčkih prekrijemo s papirjem za peko in nanj nasujemo fižol za slepo peko (ali suh fižol). Pečemo 10 do 15 minut, odstranimo papir za peko s fižolom in pečemo še 5 do 10 minut, nato naj se testene posodice ohladijo. (Lahko jih spečemo že en dan prej in jih shranimo v dobro zaprti škatli.) Temperaturo pečice znižamo na 150 °C.
V kozico z debelim dnom vlijemo smetano, vanjo postrgamo semena po dolgem razpolovljenega vaniljevega stroka, nato priložimo smetani še polovici stroka. Segrevamo, in ko se začnejo ob robu kozice dvigati na površino mehurčki, kozico odstavimo in pustimo, da se smetana še 5 minut prepaja z vaniljevo aromo. Odstranimo strok. V skledi stepemo rumenjake, jajce in sladkor. Med stalnim mešanjem prilijemo smetano, da nastane enotna mešanica. Skozi gosto cedilo jo precedimo v vrč. Vlijemo jo v testene posodice in pečemo 18 do 22 minut, da postane nadev skoraj čvrst (v sredini naj bo še precej mehak, saj se bo med hlajenjem strdil). Pustimo, da se pitice popolnoma ohladijo, nato jih za pol ure postavimo v hladilnik.
Medtem pripravimo karamel. Kovinski pekač z zakrivljenim robom (da ga bomo laže prijeli) na tanko premažemo z oljem. Sladkor vsujemo v ponev, prilijemo 3 žlice vode in počasi segrevamo, dokler se sladkor ne začne taliti. Naj nas ne premami, da bi ga začeli mešati, saj bi lahko kristaliziral. Lahko pa ga premikamo tako, da obračamo ponev. Ko je že skoraj staljen, zvišamo temperaturo, da začnejo nastajati mehurčki. Kuhamo ga tako dolgo, da postane temno zlato rjave barve. Nato ga hitro prelijemo v pooljeni pekač in pustimo, da se popolnoma ohladi. Tedaj obrnemo pekač in s trkanjem stresemo karamel iz njega. Razlomimo ga na koščke in zmeljemo v mešalniku, da dobimo drobne kristale.
V pečici prižgemo žar. Po vsaki piti potresemo debelo plast zmletega karamela, testeni rob pa pred vročino zaščitimo z aluminijasto folijo. Pite postavimo pod žar, a ne preblizu izvora vročine, in počakamo, da se karamel stali – vseskozi ga pozorno opazujemo, saj se zlahka zažge. Ko vzamemo pite iz pečice, počakamo, da se ohladijo, nato pa jih spravimo v hladilnik za pol ure oziroma do tedaj, ko jih postrežemo.
Nasvet
Najprej skuhamo trd karamel, ga zdrobimo in posujemo po nadevu. To pomeni, da je že zlato rjav in potrebuje samo še čisto malo segrevanja, da se stali; ohladil se bo v enotno, trdo zlato rjavo skorjico.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.