Sestavine

  • 25 g masla
  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
  • 2 drobno sesekljani čebuli
  • ½ rdeče čili paprike
  • 800 g zamrznjene sladke koruze
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 2 žlici limonovega soka
  • 5 žlic sesekljanega peteršilja
  • sol
  • kisla smetana, ko postrežemo

Priprava

1.

V veliki kozici na segretem olju in maslu pražimo čebulo približno 10 minut, da zarumeni; občasno premešamo. Medtem čili očistimo semen in ga drobno sesekljamo. Ko je čebula že rumena, dodamo čili in ob občasnem mešanju pražimo še 5 minut. Nato dodamo koruzo in zelenjavno osnovo. Solimo in zavremo ter kuhamo 10 minut, da se koruza skuha, vendar je še hrustljava.

2.

Dve tretjini juhe preložimo v drugo posodo in jo s paličnim mešalnikom zmešamo v grob pire (ali to naredimo v kuhinjskem strojčku). Preložimo jo nazaj v kozico ter vmešamo limonov sok in peteršilj. Še malo začinimo, če je treba. Koruzno juho s čilijem postrežemo z žličko kisle smetane.

Nasvet

Juho lahko skuhamo tudi iz vložene koruze, le čas kuhanja nekoliko skrajšamo. Ko je na voljo sveža koruza pa juho skuhamo s svežo, še boljša bo.

25