Koprivni njoki s sirovo omako

Koprivni njoki s sirovo omako

Čas priprave 1 h 20 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Oznake
njoki koprive sirova omaka Koprivni njoki s sirovo omako
Deli recept
recipe_image.jpg

Sestavine

  • 700 g mokastega krompirja
  • 200 g kopriv
  • 200 g moke
  • 1 jajce
  • sveže zmlet poper

sirova omaka

  • sol
  • 2,5 dl mleka
  • 200 g dimljenega sira
  • 100 g masla
  • poper
  • sveže nariban parmezan za posip

Preberite tudi

potica.jpg

Vse skrivnosti za pripravo popolne potice

Čeprav se na prvi pogled morda zdi priprava potice zahtevna, z nekaj preverjenimi triki in dobrimi nasveti lahko uspe prav vsakomur, tudi popolnim začetnikom. Da boste v času velikonočnih praznikov svoje goste razvajali z božansko domačo potico, vam razkrivamo, v čem je skrivnost priprave popolne kraljice praznikov.

Sestavine

  • 700 g mokastega krompirja
  • 200 g kopriv
  • 200 g moke
  • 1 jajce
  • sveže zmlet poper

sirova omaka

  • sol
  • 2,5 dl mleka
  • 200 g dimljenega sira
  • 100 g masla
  • poper
  • sveže nariban parmezan za posip

Postopek

1

Krompir operemo in v lupini skuhamo. Še vročega olupimo, pretlačimo in pustimo, da dobro izpari. Koprive operemo, odstranimo debelejše peclje, blanširamo (na hitro skuhamo) in splaknemo z ledeno mrzlo vodo. Na cedilu jih odcedimo in dobro ožmemo.

2

V skledi pomešamo moko s krompirjem in jajcem, solimo in popramo. Sestavine zgnetemo v gladko testo. Koprive drobno narežemo, dodamo h krompirjevi masi in pregnetemo. Testo oblikujemo v valj, razrežemo na 2 cm dolge kose, jih povaljamo v moki in s hrbtno stranjo vilic oblikujemo njoke.

3

V dovolj veliki kozici zavremo rahlo osoljeno vodo in vanjo stresemo njoke. Takoj ko njoki priplavajo na površino, zmanjšamo temperaturo in jih kuhljamo približno 5 minut.

4

Za sirovo omako zavremo mleko, dodamo na kocke narezan dimljen sir in maslo ter dobro premešamo. Začinimo s soljo in poprom. Omako pretlačimo skozi sito in jo po želji še malo začinimo.

5

Njoke s penovko poberemo iz vode, dobro odcedimo in serviramo na tople krožnike. Prelijemo jih s sirovo omako in potresemo s sveže naribanim parmezanom.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.