Koprivna juha s praženimi krompirjevimi kockami
Iz zdravilnih kopriv se lahko pripravi tudi okusna juha.
Koprivna juha s praženimi krompirjevimi kockami
Iz zdravilnih kopriv se lahko pripravi tudi okusna juha.
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Maj 2019
ČAS PRIPRAVE: 30 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 100 g koprivnih listov
- 2 šalotki
- 2 žlici masla
- 7,5 dl zelenjavne jušne osnove
- sol in poper
- 1 krompir
- 1 žlica olja
- 4 žlice sladke smetane, ko postrežemo
Priprava
Koprivne liste operemo, blanširamo v vreli vodi, na cedilu splaknemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo. Šalotko olupimo, drobno narežemo in steklasto zdušimo v kozici na razpuščenem maslu. Dodamo koprivne liste in jih na hitro prepražimo. Zalijemo z zelenjavno jušno osnovo in kuhamo približno 5 minut. Juho zmešamo s paličnim mešalnikom in precedimo v kozico. Po okusu začinimo s soljo in poprom.
Za krompirjeve kocke olupimo krompir, ga narežemo na kocke in skuhamo. Prepražimo ga v ponvi na kančku olja in rahlo posolimo.
Koprivno juho nalijemo v jušne krožnike ali skledice, okrasimo z rahlo stepeno sladko smetano, potresemo s krompirjevimi kockami in vročo ponudimo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.