Sestavine

  • 100 g koprivnih listov
  • 2 šalotki
  • 2 žlici masla
  • 7,5 dl zelenjavne jušne osnove
  • sol in poper
  • 1 krompir
  • 1 žlica olja
  • 4 žlice sladke smetane, ko postrežemo

Priprava

1.

Koprivne liste operemo, blanširamo v vreli vodi, na cedilu splaknemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo. Šalotko olupimo, drobno narežemo in steklasto zdušimo v kozici na razpuščenem maslu. Dodamo koprivne liste in jih na hitro prepražimo. Zalijemo z zelenjavno jušno osnovo in kuhamo približno 5 minut. Juho zmešamo s paličnim mešalnikom in precedimo v kozico. Po okusu začinimo s soljo in poprom.

2.

Za krompirjeve kocke olupimo krompir, ga narežemo na kocke in skuhamo. Prepražimo ga v ponvi na kančku olja in rahlo posolimo.

3.

Koprivno juho nalijemo v jušne krožnike ali skledice, okrasimo z rahlo stepeno sladko smetano, potresemo s krompirjevimi kockami in vročo ponudimo.

3