Kombuča (osnovni recept)
Ko obvladate osnovni recept za kombučo, jo lahko hitro nadgradite z novimi okusi
Kombuča (osnovni recept)
Ko obvladate osnovni recept za kombučo, jo lahko hitro nadgradite z novimi okusi
Recept je objavljen v reviji Dober tek, September 2023
ČAS PRIPRAVE: 15 min + ohlajanje + fermentiranje
KOLIČINA: 1 liter
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 60 g sladkorja
- 3 vrečke čaja earl grey
- 2 vrečki čaja english breakfast
- 1 goba simbiotične kulture bakterij in kvasovk (scoby) in 1 dl tekočine za kombučo (v kompletu z gobo)
Priprava
V kozico damo sladkor, prilijemo 1 liter pravkar zavrele vode in mešamo, da se sladkor stopi. Dodamo čajne vrečke, namakajo naj se 5 minut. Nato jih odstranimo in pustimo, da se čaj popolnoma ohladi.
Ohlajen čaj prelijemo v velik kozarec z gobo in tekočino za kombučo. Kozarec prekrijemo s papirnatimi brisačkami ali muslinom ter dobro zatesnimo z elastiko ali vrvico. Postavimo ga na hladno temno mesto za 1 do 2 tedna, pri čemer po 1 tednu napitek vsak dan pokusimo – biti mora živahen in kiselkast, a ne prekisel. Ko nam je všeč, odstranimo gobo in odvzamemo 1 dl tekočine za naslednjič. Kombučo popijemo v nekaj dneh, hranimo pa jo v hladilniku. Lahko jo tudi še drugič fermentiramo po enem od spodnjih receptov.
Podobni recepti
Ledeni čaj iz citrusov
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.