Sestavine

  • 2 šalotki
  • ½ stroka česna
  • 1 žlica masla
  • pribl. 600 g rumene kolerabe
  • 1 žlica naribanega ingverja
  • 5 dl goveje jušne osnove
  • 2,5 dl sladke smetane
  • 0,5 dl suhega vermuta
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Šalotko in česen olupimo, nasekljamo, nato pa v primerno veliki kozici na maslu steklasto prepražimo. Rumeno kolerabo očistimo, olupimo in narežemo na drobne kocke. Ingver olupimo in drobno naribamo; nekaj ga prihranimo za okras. Kolerabo in ingver dodamo v kozico k šalotki in česnu, zalijemo z vinom in vermutom ter dolijemo govejo jušno osnovo. Začinimo s soljo in poprom ter vse skupaj kuhljamo približno 20 minut.

2.

Sestavine zmešamo s paličnim mešalnikom in pretlačimo skozi gosto cedilo. Sladko smetano rahlo stepemo z metlico za sneg in vmešamo v juho, ki jo lahko po želji še dodatno začinimo. Vročo kolerabno juho nalijemo v globoke krožnike, okrasimo z naribanim ingverjem in takoj ponudimo.

21