Sestavine

  • 1,5 dl navadnega jogurta
  • 3 razžvrkljana jajca
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
  • 175 g svetlega rjavega sladkorja
  • 150 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 100 g mletih mandljev
  • 100 g mletih mandljev
  • 175 g stopljenega masla
  • 6 žlic malinove marmelade
  • 24 svežih malin
  • 200 g topljene smetane (ali maskarponeja)
  • sladkor v prahu za posip

Priprava

1.

Pekač za mafine z 12 vdolbinami obložimo s papirnatimi košaricami. Pečico segrejemo na 190 °C. V skledi zmešamo jogurt, razžvrkljana jajca in vaniljo. V drugo veliko skledo damo suhe sestavine in v sredini naredimo jamico.

2.

V jamico vlijemo jogurtovo mešanico in stopljeno maslo ter na hitro zmešamo z lopatico ali žlico – ne mešamo preveč. Maso razdelimo v košarice v pekaču (precej polne bodo) in pečemo 18 do 20 minut, da kolački narastejo, so prožni na dotik in zlato rjavo obarvani. Pustimo, da se nekaj minut ohlajajo, nato košarice poberemo iz pekača in jih do konca ohladimo na kuhinjski mrežici. (Nenadevane lahko za 3 dni shranimo v neprodušno zaprti škatli, lahko pa jih tudi zamrznemo.)

3.

Odrežemo vrhove kolačkov in jih prihranimo. Nadevamo jih z malo marmelade, obložimo z nekaj malinami in nato še s topljeno smetano (ali maskarponejem). Na vrh položimo odrezane vrhove kolačkov in poprašimo s sladkorjem v prahu.

Nasvet

Topljena smetana

Topljeno smetano pridobijo iz kuhane- ga mleka; gre za tradicionalen slovenski mlečni izdelek, v trgovinah se ne dobi, kupimo pa jo lahko na tržnicah. Pravzaprav gre za nesoljen kajmak. V tem receptu jo lahko nadomestimo z maskarponejem.

Alergični na oreške?

Če bi se radi izognili oreškom, mlete mandlje izpustimo in namesto njih vzamemo dodatnih 100 g moke. Kolački bodo prav tako odlični, le manj primerni so za zamrzovanje.

2