Sestavine

  • 1 kg krompirja
  • 150 g ostre moke
  • 2 rumenjaka
  • Sol

Priprava

Krompir skuhamo v lupini. Kuhanega odcedimo, in ko se nekoliko ohladi, olupimo in pretlačimo. Še toplemu krompirju dodamo rumenjaka, ščepec soli in moko ter na hitro pregnetemo. Moke naj bo čim manj, le toliko, da dobimo gladko testo. Kos testa odrežemo in ga na pomokani deski oblikujemo v dolg svaljek. Narežemo ga na približno 2 centimetra dolge koščke, ki jih povaljamo po vilici ali strgalu da naredimo vzorec. Nadaljujemo s preostalim testom. Njoke kuhljamo v vreli slani vodi, dokler ne priplavajo na površje (količina, ki jo damo v vodo, naj ne bo prevelika), nato jih odcedimo in ponudimo: preprosto zabeljene z drobtinicami, z enostavno paradižnikovo omako, z mesnim ragujem …

3