Sestavine

  • 150 g masla
  • 200 g svetlega sladkorja muskovado
  • 3 velika jajca
  • 175 g moke
  • ½ žličke pecilnega praška

karamelna omaka

  • 75 g svetlega sladkorja muskovado
  • 75 g temnega sladkorja muskovado
  • 75 g masla
  • 1,5 dl sladke smetane
  • maslo za model
  • smetana ali sladoled, ko postrežemo (po želji)

Priprava

1.

Na tanko pomastimo 8 modelčkov za narastke s prostornino približno 2 dl. Na dno položimo majhne kroge iz papirja za peko.

2.

Za karamelno omako damo obe vrsti sladkorja in maslo v majhno kozico in pri nizki temperaturi ter rednem mešanju segrevamo, da se maslo stopi in tekočina postane sijoča. Prilijemo smetano in zavremo. Kuhamo 1 minuto in nenehno mešamo. Odstavimo in nalijemo v modelčke. Pustimo, da se omaka 30 minut ohlaja.

3.

Pečico segrejemo na 200 °C. V veliki skledi z električnim mešalnikom stepemo maslo, sladkor, razžvrkljana jajca in moko v gosto testo. Z žlico ga nadevamo v modelčke, ki jih nato postavimo v manjši pekač.

4.

V pekač nalijemo toliko vode, da sega 1 cm visoko. Pekač postavimo v pečico in pečemo kakih 25 minut, da narastki močno narastejo oziroma dokler zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, ne ostane čist, ko ga izvlečemo.

5.

Pekač vzamemo iz pečice. Vsak modelček posebej primemo in krepko držimo s suho kuhinjsko krpo, medtem ko narastek ločimo od oboda z nožem, ki ima zaobljeno konico. Narastke zvrnemo na 8 segretih desertnih krožničkov ali razporedimo na večji krožnik in odstranimo papirčke. Postrežemo še vroče, po želji s stepeno smetano ali sladoledom.

Zamrzovanje

Pripravimo narastke in postavimo modelčke na pladenj. Vsakega prekrijemo s prozorno ali aluminijasto folijo in zamrznemo. Preden želimo postreči, jih vzamemo iz zamrzovalnika, odstranimo folijo in postavimo modelčke v manjši pekač. Sledimo receptu od 4. koraka naprej, prilijemo še pol cm vode več in namesto 25 minut pečemo 45 do 50 minut.

15