Sestavine

biskvit

  • 3 jajca
  • 160 g sladkorja v prahu
  • malo vaniljevega sladkorja
  • 140 g gladke moke
  • 40 g masla

krema

  • 2,5 dl mleka
  • 1⁄2 zavitka praška za vaniljev puding
  • 1 rumenjak
  • veliko šilce ruma
  • 200 g sladkorja
  • 2 žlici celih lešnikov
  • 5 dl sladke smetane
  • 2 lističa želatine
  • celi lešniki za okras

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 220 °C. Za biskvit jajca ločimo na rumenjake in beljake. Rumenjake penasto umešamo z eno tretjino sladkorja v prahu in vaniljevim sladkorjem. Beljake s preostalim sladkorjem stepemo v trd sneg. Maslo razpustimo in ga skupaj s snegom in presejano moko previdno primešamo rumenjakovi zmesi. Maso razporedimo na na velik plitev pekač, obložen s papirjem za peko, ga postavimo v ogreto pečico in pečemo 10 minut. Pustimo, da se ohladi, nato previdno odstranimo papir. Z okroglim modelčkom za krofe iz biskvita izrežemo manjše kroge in jih položimo na delovno površino.

2.

Za kremo iz mleka in praška za puding pripravimo puding. Izboljšamo ga z rumenjakom in rumom ter pustimo, da se ohladi, nato pa pretlačimo skozi fino cedilo.

3.

Sladkor raztopimo v rjav karamel in ga tri četrtine damo v drugo kozico. Zalijemo z 2,5 dl vode in pokuhamo v gost sirup. V preostali stopljeni sladkor damo lešnike in jih na hitro prepražimo. Pustimo, da se ohladijo, nato jih naribamo oziroma zmeljemo. Sirup naj se ohladi, nato pa ga v električnem mešalniku zmešamo s pudingom.

4.

Smetano stepemo. Želatino namočimo v hladni vodi, jo ožmemo in raztopimo v vodni kopeli. Skupaj s smetano jo primešamo pudingu. Ko se krema nekoliko strdi, jo damo v brizgalno vrečko z zvezdastim nastavkom in nabrizgamo na polovico biskvitnih krogov. Kremo pokrijemo s preostalimi krogi in na vsak kolaček nabrizgamo še rozeto. Posujemo s karameliziranimi naribanimi lešniki in okrasimo s celimi lešniki.

4