Karamelna skutina torta
Karamelna skutina torta
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2015
ČAS PRIPRAVE: 25 min + hlajenje čez noč
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
podlaga
- 50 g masla
- 150 g mletih piškotov
nadev
- 4 listi želatine ali 11 g želatine v prahu
- 400 g crème fraîche
- 100 g svetlega sladkorja muskovado
- 50 g temnega sladkorja muskovado
- 1 žlička vaniljeve arome
- 400 g albuminske skute (rikote)
- 50 g mehkih smetanovih karamel
- morska sol
- sladkor v prahu za posip
Priprava
V majhni kozici na nizki temperaturi počasi stopimo maslo. Mlete piškote stresemo v kozico s stopljenim maslom, zmešamo in nato z mešanico obložimo dno modla za torte s premerom 20 cm (in globokega 9 cm). Mlete piškote s hrbtno stranjo žlice pritisnemo ob dno, pri tem pa smo pozorni na to, da dobro zapolnimo robove. Model s piškotno podlago postavimo v hladilnik in se lotimo naslednjega koraka.
Če uporabljamo želatino v listih, jih v skledi prelijemo s hladno vodo in pustimo, da se namakajo 5 minut, nato jih odcedimo. Namočene liste prelijemo s 3 žlicami vrele vode in premešamo, da se želatina raztopi. Če pa imamo želatino v prahu, jo v skledici posipamo po 3 žlicah vrele vode, pustimo 3 do 4 minute, nato jo razmešamo, da se raztopi. Če se želatina ne raztopi popolnoma, položimo skledico v večjo skledo z vrelo vodo, pustimo nekaj minut in ponovno premešamo. Skledico lahko postavimo tudi na kozico, v kateri rahlo vre malo vode.
Crème fraîche damo skupaj z obema vrstama sladkorja in ščepom morske soli v majhno kozico, nato jo med rednim mešanjem s kuhalnico nežno segrevamo, da zmes postane tekoča in se sladkor stopi. Mešanico še enkrat na hitro stepemo, da se znebimo morebitnih grudic. Mešanica naj bo približno tako topla kot želatina. Želatino in vaniljevo aromo vmešamo v mešanico s smetano, vse skupaj prelijemo v skledo in ohladimo.
Albuminsko skuto damo v multipraktik in jo gladko zmešamo. Prilijemo ji smetanovo mešanico in ponovno zmešamo. Maso prelijemo na piškotno podlago v modlu, pokrijemo s prosojno kuhinjsko folijo in čez noč hladimo v hladilniku.
Z nožem potegnemo okoli oboda torte, nato obod odstranimo. Torto položimo na servirni krožnik ali pa jo za lažje serviranje pustimo kar na dnu modla. Karamele tanko narežemo in z njimi okrasimo sredino torte. Torto posipamo s sladkorjem v prahu, pokrijemo in hranimo v hladilniku, dokler je ne postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.