Karamel

Karamel

Čas priprave 1 h + 2 uri čakanja
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 1 kg karamela
Deli recept
recipe_image.jpg

Sestavine

  • 5 dl sladke smetane
  • 2 dl mleka
  • 600 g kristalnega sladkorja
  • 3 žlice ledeno mrzle vode
  • maščoba za pekač

Preberite tudi

Sestavine

  • 5 dl sladke smetane
  • 2 dl mleka
  • 600 g kristalnega sladkorja
  • 3 žlice ledeno mrzle vode
  • maščoba za pekač

Postopek

1

V primerno veliko ponev nalijemo smetano in mleko ter dodamo sladkor. Zavremo, vmes pa nenehno mešamo.

recipe_image.jpg
2

Maso moramo (med stalnim mešanjem!) kuhljati na blagem ognju eno uro, da dobi svetlo rjavo barvo in se zgosti.

recipe_image.jpg
3

Tik prek koncem kuhljanja, ko že težko mešamo, dodamo ledeno hladno vodo in mešamo še dve minuti.

recipe_image.jpg
4

Maso prelijemo na pomaščen pekač in pustimo, da se karamel nekoliko strdi.

recipe_image.jpg
5

Na napol strjeno maso zarežemo za dva centimetra velike kvadrate, da bomo karamel kasneje laže razlomili.

recipe_image.jpg
6

Karamel naj se hladi približno 2 uri, nato ga razlomimo na kocke. Popolnoma strjene kocke karamela hranimo v nepredušni posodi. Lahko jih ponudimo kot bombone ali uporabimo za glaziranje tort in drugih sladic, na primer češpljevih trikotnikov.

recipe_image.jpg

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.