Sestavine

kruhki

  • 350 g moke
  • 10 g svežega kvasa
  • 1–2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlička soli
  • 1,5 dl mlačne vode
  • 2 žlici drobno sesekljanih suhih paradižnikov
  • 1 žlica provansalske mešanice začimb
  • 700 g mlete govedine (20 % maščobe)
  • 2 drobno sesekljana čilija
  • sol in poper

avokadova majoneza

  • 1 avokado (najbolje sorte hass), olupljen in izkoščičen
  • 2 žlici majoneze
  • 2 žlici drobno sesekljane čebule
  • 2 paradižnika, olupljena, razsemenjena in narezana na kocke
  • 1 žlica drobno sesekljanega koriandra
  • sok in naribana lupinica 1 limete
  • 1 drobno sesekljan strok česna
  • sol in poper

radič

  • 4 glavice rdečega radiča
  • 1 žlica belega balzamičnega kisa
  • 2 žlički medu
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol in poper
  • 16 špargljev
  • 2 rdeči čebuli, narezani na kolobarje

Priprava

1.

Za kruhke kvas stopimo v mlačni vodi in pustimo vzhajati 10 minut, nato ga v kuhinjskem strojčku dobro zmešamo z moko, soljo in oljčnim oljem. Nazadnje vmesimo suh paradižnik in provansalska zelišča. Iz testa oblikujemo 4 enako velike kruhke, jih pokrijemo in pustimo vzhajati 1 uro, da narastejo na dvojno prostornino.

2.

Medtem mleto govedino zmešamo s sesekljanim čilijem ter začinimo s soljo in poprom. Oblikujemo 4 burgerje in pokrite pustimo vsaj 1 uro na hladnem.

3.

Za avokadovo majonezo avokado pretlačimo z majonezo, zmešamo s preostalimi sestavinami, solimo in popramo. Na omako položimo avokadovo koščico, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in postavimo na hladno.

4.

Za radič zmešamo balzamični kis, med in olje. Radič prepolovimo in pokapamo s prelivom.

5.

Na žar postavimo kamen za peko pice in žar segrejemo za direktno in indirektno peko (180 °C). Na vročem kamnu pečemo kruhke 20 do 25 minut, nato kamen odstranimo in na žaru pečemo burgerje 3 minute na vsaki strani na direktni vročini, nato jih prestavimo na indirektno. Zdaj na direktno vročino položimo radič s prerezano stranjo navzdol in šparglje; ko radič obrnemo, ga prestavimo na indirektno vročino, solimo in popramo.

6.

Pečene kruhke prerežemo, spodnje polovice obložimo z avokadovo majonezo, nanjo položimo burgerje in zelenjavo ter pokrijemo z zgornjo polovico kruhkov.

2