Juha z mlado čebulo
Mlada čebula je zelenjava, ki jo gojimo skozi vse leto in jo uporabljamo za popestritev jedi ali v solati.
Juha z mlado čebulo
Mlada čebula je zelenjava, ki jo gojimo skozi vse leto in jo uporabljamo za popestritev jedi ali v solati.
Trik mlade čebule je seveda le, da jo populimo iz zemlje, ko še ne razvije polne glave. Kot okusno prilogo jo lahko ponudimo ob kuhanem ali pečenemu mesu, še zlasti se poda k mesu z žara. Odlična je tudi ob pečenih ali ocvrtih bučkah, jajčevcih, gobah in v jajčni omleti ali v umešanih jajcih. Zaradi izjemno prijetnega okusa lahko z njo pripravimo tudi krasno krompirjevo ali zelenjavno juho.
Sestavine
- 2 šopka mlade čebulice
- 2 žlici masla
- 750 g mokastega krompirja
- 1,5 l zelenjavne jušne osnove juhe
- sol in poper
- 1 dl smetane
Priprava
Mlado čebulico očistimo in narežemo na obročke. Krompir olupimo in narežemo na kocke.
V loncu segrejemo maslo in dodamo čebulico. Eno pest prihranimo za okras.
Ko se čebulica nekoliko zmehča, dodamo krompir, solimo in popramo, zalijemo z juho ter kuhamo približno 20 minut oziroma dokler se krompir ne zmehča.
Juho zmiksamo s paličnim mešalnikom, prilijemo smetano in dobro zmešamo. Kuhamo še kakšnih 5 minut, nato pa jo razdelimo na krožnike, posujemo s sesekljano čebulo in še malce popopramo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.