Sestavine

  • 2 žlici masla
  • 4 večje čebule
  • 1,5 dl jabolčnika ali nesladkanega jabolčnega soka
  • 7 dl telečje ali goveje jušne osnove
  • 1⁄2 žlice dijonske gorčice
  • 1 jabolko
  • sol in poper
  • 4 opečene rezine kruha
  • 120 g sira gauda
  • 4 vejice origana, timijana ali šetraja

Priprava

1.

Čebulo narežemo na lističe. V veliki kozici na srednji temperaturi razpustimo maslo in na njem pražimo čebulo 10 minut, da je mehka in se rahlo obarva, medtem občasno pomešamo.

2.

Čebulo zalijemo z jabolčnikom in pustimo, da tekočina za tretjino povre. Dodamo jušno osnovo, gorčico in na kocke narezano jabolko. Dobro solimo in popramo, zavremo in napol pokrito nežno kuhamo 10 minut.

3.

V pečici razgrejemo žar. Juho razdelimo v štiri nepregorne skledice, na vsako položimo rezino kruha in posujemo z naribanim sirom.

4.

Skledice postavimo pod vroč žar in pustimo, da se sir stopi ter zlato rjavo obarva. Takoj postrežemo z vejico origana, timijana ali šetraja.

3