
Jelenčkovi kolački
Specimo jih skupaj z otroki!
Jelenčkovi kolački
Specimo jih skupaj z otroki!

Sestavine
- 200 g na kocke narezanega masla
- 200 g svetlega rjavega sladkorja
- 2 večji razžvrkljani jajci
- 1 žlička vaniljeve arome
- 250 g moke
obliv
- 200 g jedilne čokolade
- 1 dl sladke smetane na sobni temperaturi
- 50 g sladkorja v prahu
okras
- 12 večjih bombonov iz mlečne čokolade
- 24 bombonov iz bele čokolade za oči
- 12 rdečih bombonov za noske
- stopljena čokolada za oči
- prestice
Preberite tudi

Izboljša okus mesa, nepogrešljiva je tudi v sladicah
Kava, napitek, ki številnim polepša jutro ali jim ga povsem zagreni, ko ugotovijo, da je zmanjkalo dišečih rjavih zdrobljenih zrnc. Ali veste, kako lahko kavo še s pridom uporabite, če ste je skuhali preveč, in kako jo uporabite tudi sicer?

Odlične korejske jedi na domač način
Vse bolj priljubljena korejska kuhinja temelji na rižu, sveži zelenjavi, tofuju, začimbah in slovitem kimčiju.

Ražnjiči - recepti in triki za peko
Odkrijte najboljše trike za pripravo ražnjičev na žaru! Sočni, okusni in vedno popolno pečeni – preberite naše preproste nasvete in recepte.
Sestavine
- 200 g na kocke narezanega masla
- 200 g svetlega rjavega sladkorja
- 2 večji razžvrkljani jajci
- 1 žlička vaniljeve arome
- 250 g moke
obliv
- 200 g jedilne čokolade
- 1 dl sladke smetane na sobni temperaturi
- 50 g sladkorja v prahu
okras
- 12 večjih bombonov iz mlečne čokolade
- 24 bombonov iz bele čokolade za oči
- 12 rdečih bombonov za noske
- stopljena čokolada za oči
- prestice
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Pekač za mafine obložimo s papirčki. Čokolado razlomimo na manjše kose. V večji ponvi nežno stopimo čokolado, maslo in sladkor z 1 dl vroče vode, med topljenjem mešanico večkrat premešamo, odstranimo z ognja in malo ohladimo. Nato vanjo vmešamo jajci in aromo. V večjo skledo presejemo moko in ji primešamo čokoladno mešanico z jajcema. S testom do dveh tretjin napolnimo vdolbinice pekača in kolačke pečemo na nižji rešetki v pečici 20 do 22 minut. Pečene ohladimo.
Zdaj pripravimo obliv tako, da čokolado razlomimo na manjše kose in jo nad soparo raztopimo. Nato ogenj ugasnemo, k čokoladi pa primešamo smetano in presejan sladkor ter vse skupaj dobro zmešamo. Ko nastane mazava mešani ca, z njo premažemo vrhove kolačkov.
Kolačke še okrasimo. Na sredino vsakega položimo čokoladni bombon, nad njim položimo po 2 bombona iz bele čokolade in nanju kanemo še kapljico stopljene čokolade, da nastanejo jelenčkove oči. Na čokoladni bombon v sredini kanemo malo čokolade in nanjo položimo rdeč bombon; jelenčku smo naredili nos. Prestice previdno prečno razpolovimo in zapičimo dve polovici blizu oči, da nastane rogovje, polovico ene prestice pa uporabimo za jelenčkov gobček. V nepredušni posodi lahko jelenčke hranimo do 3 dni, toda dvomimo, da bi otroci lahko zdržali tako dolgo!