Jagodni sladoled z balzamikom
Jagodni sladoled z balzamikom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, julij/avgust 2018
ČAS PRIPRAVE: 1 ura + zamrzovanje
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 3 dl polnomastnega mleka
- 3 dl sladke smetane
- 2 žlički vaniljevega izvlečka ali arome
- 3 veliki rumenjaki
- 110 g belega kristalnega sladkorja
- 600 g očiščenih popolno zrelih jagod
- 3–5 žlic sladkorja v prahu (po okusu)
- 4 žlice belega balzamičnega kisa
- dober stisk limonovega soka (po okusu)
Priprava
V težki kozici segrejemo mleko in smetano tik do vrelišča, nato odstavimo in dodamo vaniljo. V skledi stepamo rumenjake in sladkor 1 do 2 minuti, da nastane svetla in kremasta mešanica. Počasi ji prilivamo toplo mleko in ob tem ves čas stepamo.
Veliko skledo postavimo v pomivalno korito (ali v drugo, še večjo skledo) in naokrog nalijemo mrzlo vodo ter nasujemo ledene kocke. Kozico pomijemo, nato vanjo nalijemo smetanovo-rumenjakovo mešanico. Pristavimo na šibek ogenj in kuhamo – medtem skoraj ves čas mešamo – dokler se ne zgosti toliko, da se oprime kuhalnice; trajalo bo kakih 10 do 12 minut (pazimo, da krema ne zavre, sicer se bo sesirila). Takoj ko je primerno gosta, jo prelijemo v skledo, ki je v ledeni vodi. Mešamo nekaj minut, nato pa občasno še toliko časa, da se ohladi. Skledo s kremo pokrijemo in postavimo v hladilnik.
Jagode narežemo in jih damo v multipraktik s 3 žlicami sladkorja v prahu in balzamičnim kisom. Zmeljemo v pire in pokusimo, ali je dovolj sladek – morda boste želeli dodati še malo sladkorja, morda ne, odvisno od tega, kako sladke so jagode. Pire pretisnemo skozi sito nad skledico, da se znebimo semen.
Ko je krema hladna, vanjo vmešamo jagodni pire in pokusimo – verjetno boste želeli dodati kanec limonovega soka, ki povzdigne okus. Mešanico prelijemo v strojček za sladoled in sledimo navodilom proizvajalca. Sladoled bo še precej mehak. Preložimo ga v primerno posodo, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo ali papirjem za peko in postavimo v zamrzovalnik. Ta sladoled potrebuje 12 ur, da dobro zamrzne. (Če nimamo strojčka za sladoled, mešanico prelijemo v posodo in jo postavimo v zamrzovalnik. Približno vsaki dve uri vzamemo ven in maso dobro stepemo, da razbijemo ledene kristalčke. Dobiti želimo gladek, kremast sladoled.)
Sladoled vzamemo iz zamrzovalnika 15 minut, preden ga postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.