Jagodna beljakova rulada
Beljakov nikoli ne zavrzite, raje jih spremenite v slastno rulado
Jagodna beljakova rulada
Beljakov nikoli ne zavrzite, raje jih spremenite v slastno rulado
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Maj 2019
ČAS PRIPRAVE: 45 min + hlajenje
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
vaniljeva jajčna krema
- 2,5 dl mleka
- 1 vaniljev strok
- 3 veliki rumenjaki
- 50 g sladkorja
- 1 žlica moke
- košček masla
beljakova masa
- 1 žlička koruznega škroba
- 1 žlička belega vinskega kisa
- 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
- 4 veliki beljaki
- 100 g kristalnega sladkorja
- 100 g sladkorja v prahu in še malo za posip
- 1,5 dl sladke smetane
- 450 g jagod
Priprava
Mleko nalijemo v kozico. Vaniljev strok po dolgem razpremo in iz njega postrgamo semena ter tako semena kot strok dodamo v kozico. Počasi zavremo, nato zmanjšamo temperaturo in nežno kuhamo 2 minuti.
Medtem damo rumenjake, sladkor in moko v skledo ter z električnim mešalnikom stepamo, da nastane svetla penasta masa. Vmešamo tretjino vročega mleka, nato pa še preostalo. Mešanico prelijemo v kozico in med mešanjem zavremo, da se zgosti, nato zmanjšamo temperaturo in med nenehnim mešanjem nežno kuhamo 2 minuti. Iz kreme odstranimo vaniljev strok, vmešamo maslo in prelijemo v skledo. Pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo, pustimo, da se ohladi, nato postavimo v hladilnik, da bo krema mrzla. (Lahko jo pripravimo že dan prej.)
Pečico segrejemo na 160 °C. Dno in stranice modla za rulade velikosti 23 x 33 cm obložimo s papirjem za peko. Koruzni škrob, kis in vaniljev izvleček zmešamo v gladko pasto. Beljake damo v čisto skledo. V drugi skledi zmešamo kristalni sladkor in sladkor v prahu. Beljake stepemo v čvrst sneg, nato postopoma vtepemo sladkor izmenjaje s pasto, da dobimo gosto in sijočo maso. Razprostremo jo v pekač in pečemo 20 minut, da se po vrhu rjavo zapeče. Medtem stepemo sladko smetano in jo narahlo vmešamo v vaniljevo kremo.
Podobni recepti
Rulada z mangom, pasijonko in malinami
Sladica s črnim ribezom in sladko beljakovo čepico
Beljakovo pecivo vzamemo iz pečice in ga zvrnemo na kos papirja za peko, odluščimo papir od peke in pustimo, da se nekaj minut ohlaja.
Pecivo enakomerno namažemo s kremo, ob daljših stranicah vse do roba, ob krajših pa na koncu pustimo 5 cm praznega. Potresemo z jagodami, ki smo jih narezali na rezine, in s pomočjo papirja zvijemo v rulado s krajšega konca. Prenesemo na pladenj in posujemo s sladkorjem v prahu.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.