Sestavine

vaniljeva jajčna krema

  • 2,5 dl mleka
  • 1 vaniljev strok
  • 3 veliki rumenjaki
  • 50 g sladkorja
  • 1 žlica moke
  • košček masla

beljakova masa

  • 1 žlička koruznega škroba
  • 1 žlička belega vinskega kisa
  • 1 žlička vaniljevega izvlečka ali arome
  • 4 veliki beljaki
  • 100 g kristalnega sladkorja
  • 100 g sladkorja v prahu in še malo za posip
  • 1,5 dl sladke smetane
  • 450 g jagod

Priprava

1.

Mleko nalijemo v kozico. Vaniljev strok po dolgem razpremo in iz njega postrgamo semena ter tako semena kot strok dodamo v kozico. Počasi zavremo, nato zmanjšamo temperaturo in nežno kuhamo 2 minuti.

2.

Medtem damo rumenjake, sladkor in moko v skledo ter z električnim mešalnikom stepamo, da nastane svetla penasta masa. Vmešamo tretjino vročega mleka, nato pa še preostalo. Mešanico prelijemo v kozico in med mešanjem zavremo, da se zgosti, nato zmanjšamo temperaturo in med nenehnim mešanjem nežno kuhamo 2 minuti. Iz kreme odstranimo vaniljev strok, vmešamo maslo in prelijemo v skledo. Pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo, pustimo, da se ohladi, nato postavimo v hladilnik, da bo krema mrzla. (Lahko jo pripravimo že dan prej.)

3.

Pečico segrejemo na 160 °C. Dno in stranice modla za rulade velikosti 23 x 33 cm obložimo s papirjem za peko. Koruzni škrob, kis in vaniljev izvleček zmešamo v gladko pasto. Beljake damo v čisto skledo. V drugi skledi zmešamo kristalni sladkor in sladkor v prahu. Beljake stepemo v čvrst sneg, nato postopoma vtepemo sladkor izmenjaje s pasto, da dobimo gosto in sijočo maso. Razprostremo jo v pekač in pečemo 20 minut, da se po vrhu rjavo zapeče. Medtem stepemo sladko smetano in jo narahlo vmešamo v vaniljevo kremo.

4.

Beljakovo pecivo vzamemo iz pečice in ga zvrnemo na kos papirja za peko, odluščimo papir od peke in pustimo, da se nekaj minut ohlaja.

5.

Pecivo enakomerno namažemo s kremo, ob daljših stranicah vse do roba, ob krajših pa na koncu pustimo 5 cm praznega. Potresemo z jagodami, ki smo jih narezali na rezine, in s pomočjo papirja zvijemo v rulado s krajšega konca. Prenesemo na pladenj in posujemo s sladkorjem v prahu.

2