Sestavine

  • 100 g grškega jogurta
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 400 g jagnječje ledvene pečenke brez kosti
  • 2 žlički repičnega olja
  • morska sol

krompirjeva solata z olivami

  • 350 g mladega krompirja
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 40 g izkoščičenih črnih oliv kalamata
  • 50 g grškega jogurta
  • 2 žlički jabolčnega kisa
  • sol
  • listi pikantne solate, na primer vodne kreše in rukole, ko postrežemo

Priprava

1.

V kozico damo krompir, ga prelijemo z vodo, rahlo solimo, zavremo in kuhamo 10 do 12 minut. Nato ga odcedimo in položimo na plitev pekač, da se ohladi.

2.

Pripravimo jagnjetino. Jogurt zmešamo z oljčnim oljem in po okusu začinimo z morsko soljo. Ledveno pečenko po vseh straneh dobro natremo z jogurtovo mešanico. Postavimo v hladilnik za eno uro.

3.

Pečico segrejemo na 200 °C. Nepregorno ponev segrejemo in vanjo vlijemo repično olje. Na njem na hitro popečemo meso z vseh strani, da se temno zlato rjavo obarva, nato ponev postavimo v pečico za 7 do 10 minut oziroma da je meso manj pečeno (medium rare). Meso vzamemo iz pečice in pustimo, da počiva 5 minut.

4.

Pripravimo krompirjevo solato. Olive razpolovimo. Ohlajen krompir narežemo na debele rezine. V ponvi pri zmerni temperaturi segrejemo oljčno olje, nanj stresemo krompir in ga pražimo 10 minut oziroma tako dolgo, da dobi zlato rjavo skorjico. Nato ga predenemo v skledo in zmešamo z olivami, jogurtom in kisom. Solimo po okusu. Solato postrežemo toplo z narezano pečenko in solatnimi listi.

3