Sestavine

  • 1 manjše jagnječje stegno (težko približno 1,5 kg), mesarja prosimo, da ga metuljasto razpre

metina omaka

  • 100 g sveže mete
  • 3 stroki česna
  • za prst velik kos ingverja
  • 2 majhna zelena čilija
  • 2 žlički semen kumina (orientalske kumine)
  • majhen šopek koriandra
  • sok 1 limone
  • dober ščep soli

krompir

  • 800 g mladega krompirja
  • 100 g graha (svežega ali zamrznjenega)
  • 2 mladi čebulici
  • 200 g grškega jogurta

Priprava

1.

Najprej pripravimo omako. Metine lističe osmukamo, česen in ingver olupimo in grobo narežemo, čilijema po želji in okusu odstranimo semena, semena kumina suho popražimo. Vse sestavine za omako in kanček vode damo v majhen sekljalnik ali multipraktik in zmeljemo v grobo pasto. V hladilniku se obdrži do 2 dni.

2.

Tretjino omake uporabimo kot marinado za meso in pustimo, da se marinira vsaj nekaj ur, lahko pa tudi do 24 ur.

3.

Za krompirjevo solato krompir po potrebi razpolovimo in ga skuhamo. Posebej skuhamo tudi grah. Oboje odcedimo in pustimo, da se ohladi. V skledo damo krompir, grah, narezano mlado čebulo, jogurt in tretjino metine omake ter zmešamo. Solato lahko pripravimo dan prej in jo shranimo v hladilnik. Ven jo vzamemo 1 uro pred postrežbo.

4.

Zakurimo žar in počakamo, da je oglje pepelnato. Jagnječje stegno z notranjo stranjo navzdol pečemo približno 25 minut, nato ga obrnemo in pečemo še 15 minut, da je ožgano in cvrči. Ko je jagnjetina pečena, kot nam je všeč, jo na ogretem krožniku pustimo počivati približno 15 minut, da se sokovi razporedijo po mesu. Nato jo narežemo na debele rezine in prestrežemo sokove.

5.

V skledi zmešamo mesne sokove s preostalo metino omako in jo postrežemo skupaj z mesom in krompirjevo solato.

Nasvet

Jagnjetino lahko spečemo tudi v pečici. Segrejemo jo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo), meso položimo na pekač in ga pečemo 15 minut. Nato temperaturo znižamo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo) in meso pečemo še 20 minut.

7