Jagnječje krače s kutino po orientalsko
Krepka jagnječja enolončnica
Jagnječje krače s kutino po orientalsko
Krepka jagnječja enolončnica
Recept je objavljen v reviji Dober tek, november 2013
ČAS PRIPRAVE: 3 ure 10 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 1 žlica oljčnega olja
- 4 jagnječje krače
- 30 g masla
- 2 veliki čebuli
- 4 stroki česna
- 4 trakovi lupine in sok 1 biolimone
- 2 žlički mletega cimeta
- 2 žlički mletega koriandra
- 1 žlička mletega ingverja
- 1 žlička mletega kumina (orientalske kumine)
- velik ščep žafranovih nitk (po želji)
- 1 zvrhana žlica paradižnikove mezge
- 1 žlica medu
- 4 dl jagnječje ali goveje jušne osnove
- 2 olupljeni kutini
- sol
- poper
Priprava
Čebulo olupimo, razpolovimo in narežemo na krhlje, česen olupimo in stremo. V primerno veliki ponvi segrejemo olje. Krače začinimo s soljo in poprom in jih 10 minut pečemo, da so z vseh strani lepo opečene.
Medtem v drugi globoki ponvi ali veliki kozici segrejemo maslo in na srednji temperaturi v približno 10 minutah zarumenimo čebulo, nato dodamo česen. Pečico segrejemo na 160 °C.
K čebuli dodamo trakove limonove lupine in vse začimbe. Pražimo eno minuto, nato vmešamo paradižnikovo mezgo, med, jušno osnovo in polovico limonovega soka. V posodo položimo krače, prostor med njimi pa zapolnimo s kutinama, ki smo ju narezali na četrtine in jima odstranili peščišča. Zavremo, pokrijemo s pokrovko in jed v pečici dušimo 2 uri.
Pokrovko odstranimo in krače v pečici dušimo še pol ure. Na koncu odstranimo vso odvečno maščobo, omako začinimo s soljo in poprom in dolijemo preostali limonov sok. Jagnječje krače postrežemo z omako, za prilogo pa lahko ponudimo riž ali kuskus.
Nasvet
Omaka ob koncu kuhe ni prav gosta. Če želimo gostejšo, preložite krače in kutino na servirni pladenj, omako pa še malo pokuhamo, da dobimo želeno gostoto.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.