Ingverjevi piškoti
Ingverjevi piškoti
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2020
ČAS PRIPRAVE: 45 min + 2 uri v hladilniku
KOLIČINA: približno 100 manjših piškotov
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 100 g masla
- 175 g temnega sladkorja muskovado
- 85 g zlatega sirupa (ali medu)
- ščep soli
- 350 g moke in še malo za delovno površino
- 1 žlička sode bikarbone
- 2 žlički mletega ingverja
- ½ žličke mletega cimeta
- 1 veliko razžvrkljano jajce
- jedilne zlate bleščice in list (po želji)
Priprava
V kozici segrejemo maslo, sladkor, sirup ali med in sol. Pustimo vreti 2 minuti, da se sladkor stopi, medtem pogosto pomešamo, da se ne prismodi. V skledo presejemo moko, sodo bikarbono in začimbe, dodamo mešanico masla in sladkorja ter intenzivno zmešamo z leseno kuhalnico. V maso ubijemo jajce in spet energično mešamo, da dobimo mehko testo. Zavijemo ga v prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik za 1 ½ do 2 uri ali toliko časa, da se učvrsti.
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Dva velika plitva pekača obložimo s papirjem za peko. Ohlajeno testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo na debelino približno 5 mm in izrežemo oblike zvezdic, listov božjega drevca ali drugih prazničnih oblik. Uporabimo manjše modelčke. Obrezke testa spet zvaljamo in izrežemo še več piškotov. Piškote pečemo 6 do 7 minut, nato pustimo, da se ohladijo na pekačih. (Če ne želimo takoj speči vseh piškotov, testo zamrznemo ali shranimo v hladilnik.) Pečene piškote po želji posujemo z zlatimi jedilnimi bleščicami in okrasimo z zlatim listom.
Nasvet
Piškote lahko uporabimo za okrasitev kakšne torte, če pa vanje pred peko naredimo luknjice, jih lahko tudi razobesimo. Seveda se priležejo k skodelici kave ali čaja. Piškoti se v neprodušno zaprti posodi obdržijo do 3 tednov.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.