Hruškov zavitek s kozjim sirom
Hruškov zavitek s kozjim sirom
Recept je objavljen v reviji Dober tek, September 2018
ČAS PRIPRAVE: 50 min
KOLIČINA: 2 zavitka
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 300 g pirinega vlečenega testa
nadev
- 100 g orehovih jedrc
- 150 g masla
- 110 g sladkorja muskovado
- 4 žlice krušnih drobtin
- 1 bio pomaranča
- 50 g ovsenih kosmičev
- 1 kg hrušk
- 150 g svežega mehkega kozjega sira
- moka za delovno površino
- sladkor v prahu za posip
Priprava
V ponvi brez maščobe popražimo orehe, da se rahlo obarvajo in zadišijo. Odstavimo in pustimo, da se ohladijo. Dodamo 50 g masla in 40 g sladkorja ter še malo popražimo. Dodamo še drobtine in pustimo, da se mešanica ohladi.
Naribamo za 1 žličko pomarančne lupinice in iztisnemo 6 žlic soka. Oboje damo v skledo. Hruške olupimo, narežemo na četrtine in odstranimo peščišča. Četrtinke hrušk narežemo na 5 mm debele rezine, jih damo v skledo s pomarančno lupinico in sokom, dodamo orehovo mešanico in preostali sladkor ter zmešamo.
Preostalo maslo stopimo. Testo tanko premažemo s polovico masla. Na spodnjo četrtino testa posujemo ovsene kosmiče, pri čemer pustimo približno 3 cm roba. Na kosmiče razporedimo hruškov nadev, nanj pa nadrobimo kozji sir. Zunanji stranici testa zapognemo čez nadev, nato testo s pomočjo prta zavijemo v zavitek in ga s stikom navzdol položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Odvečno moko ometemo s čopičem. Zavitek premažemo s preostalim maslom.
Zavitek postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 200 °C, in pečemo 30 do 35 minut. Posujemo ga s sladkorjem v prahu in ponudimo mlačnega. Zraven se priležejo marinirane fige.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.