Hruške, poširane s sivko, in kolački s hruškovim likerjem
Hruške, poširane s sivko, in kolački s hruškovim likerjem
Recept je objavljen v reviji Dober tek, Oktober 2018
ČAS PRIPRAVE: 1 ura + hlajenje
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
poširane hruške
- 4 velike zrele hruške
- 200 g belega kristalnega sladkorja
- sok 2 limon
- 1 vejica timijana
- 1 žlička posušene prave sivke
- 2 žlici medu
kolački
- 1 vaniljev strok
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa
- 10 g medu
- 160 g moke in še malo za posip
- ščep soli
- 4 velika jajca
- 70 g zmehčanega masla in še malo za modelčke
- 1 dl hruškovega likerja ali sladkega šerija
ko postrežemo
- vaniljeva stepena smetana
- sveža sivka (po želji)
Priprava
Testo za kolačke pripravimo že dan prej. Vaniljev strok razpremo in postrgamo semena. Damo jih v skledo in dodamo kvas, med, moko in sol ter z metlico stepamo 30 sekund. Pri srednji hitrosti počasi dodajamo rahlo razžvrkljana jajca, nato hitrost povečamo in postopoma po koščkih vtepemo maslo – vsak košček vmešamo, preden dodamo naslednjega. Testo bo precej mokro. Skledo s testom pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo, postavimo v hladilnik, kjer naj vzhaja čez noč.
Tudi hruške lahko poširamo že dan prej. Sadeže olupimo, po dolgem prepolovimo in z nožkom za dolbenje melon izrežemo peščišča. V srednje veliki kozici zmešamo sladkor, limonov sok in 5 dl vode ter zavremo. Dodamo timijan, sivko, med in hruške, nato temperaturo znižamo in nežno poširamo 10 minut (čvrste hruške zahtevajo nekaj več časa). Odstavimo s štedilnika in pustimo, da se hruške ohladijo v sirupu, nato do uporabe shranimo v hladilnik.
Naslednji dan testo razdelimo n a 8 kepic. Vsako položimo v pomaščen modelček, pokrijemo z namaščeno prozorno kuhinjsko folijo in na toplem pustimo vzhajati 1 uro do 1 uro in pol, da testo naraste na dvojno prostornino. Približno 20 minut pred koncem vzhajanja vključimo pečico za 180 °C. Modelčke s testom postavimo v ogreto pečico in pečemo 12 minut, da narastejo in se zlato rjavo zapečejo. Vzamemo jih iz pečice in pustimo, da se ohlajajo 5 minut, nato jih vzamemo iz modelčkov in položimo na kuhinjsko mrežico, kjer naj se do konca ohladijo.
Tekočino od poširanja prelijemo v kozico, zavremo in kuhamo, da povre za polovico. Kolačke damo v globoko posodo in jih prelijemo z vročim sirupom. Pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in pustimo 30 minut; po 15 minutah kolačke obrnemo. Potem kolačke prelijemo s hruškovim likerjem, spet pokrijemo in pustimo še 30 minut. Kolačke ponudimo s poširanimi hruškami in žlico stepene sladke smetane, odišavljene z vaniljo, vse skupaj pa pokapamo s sirupom od poširanja in po želji okrasimo s svežo sivko.
Vaniljeva stepena smetana
2,5 dl smetane stepemo s 50 g sladkorja v prahu, da nastanejo mehki vršički, nato dodamo semena 1 stroka vanilje in stepemo še toliko, da se smetana še malo učvrsti. Do postrežbe shranimo v hladilnik.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.