Sestavine

kislo testo

  • 100 g ržene moke (tip 1100)
  • 50 g polnozrnate pšenične moke
  • 150 g vode
  • 1 zavitek aktivnih droži (12 g)

predpripravljeno testo (z avtolizo)

  • 190 g črne pšenične moke (tip 1100)
  • 130 g vode

glavno testo

  • kislo testo
  • predpripravljeno testo
  • 80 g ržene moke (tip 1100)
  • 30 g vode
  • 5 g svežega kvasa
  • 5 g soli
  • 12 g kumine
  • 100 g sira harzer roller (ali drugega sira močnejšega okusa, na primer grojerja)

Priprava

1.

Pripravimo kislo testo. Aktivne droži raztopimo v vodi, dodamo obe moki, premešamo in pustimo 24 ur počivati na sobni temperaturi.

2.

Sestavine za predpripravljeno testo ročno pregnetemo in pustimo počivati 20 minut.

3.

Pripravimo glavno testo: vse sestavine razen sira in kumine 5 minut počasi mesimo, da dobimo srednje čvrsto testo. Dodamo sir, narezan na velike kocke, in kumino ter na hitro pregnetemo.

4.

Testo naj vzhaja 90 minut. Nato oblikujemo hlebec in ga pustimo počivati še 45 minut.

5.

Pečico segrejemo na 250 °C, nato vanjo postavimo hlebec in ognjevarno posodo z 0,5 litra vode. Nato temperaturo znižamo na 210 °C in kruh pečemo približno 45 minut.

4