
Sestavine
testo
- 150 g polnovredne pšenične moke
- 150 g pirine moke
- 60 g masla
- 375 g skute
- 3 jajca
nadev
- 200 g belega grozdja
- 200 g črnega grozdja
- 60 g mletih lešnikov
- pribl. 150 g sladkorja (odvisno od sladkosti grozdja)
- moka za delovno površino
- 40 g masla, 1 žlica medu in 60 g mletih lešnikov za povaljanje
Preberite tudi

Prihaja velika noč: shranite čebulne olupke
Odštevamo do velike noči! Za naravno barvanje pirhov začnite že danes zbirati čebulne olupke – zbrali smo recepte, kjer porabite res veliko čebule.

Vse skrivnosti za pripravo popolne potice
Čeprav se na prvi pogled morda zdi priprava potice zahtevna, z nekaj preverjenimi triki in dobrimi nasveti lahko uspe prav vsakomur, tudi popolnim začetnikom. Da boste v času velikonočnih praznikov svoje goste razvajali z božansko domačo potico, vam razkrivamo, v čem je skrivnost priprave popolne kraljice praznikov.

Riž, ki je v resnici seme vodne trave
Divji riž, kljub imenu, ni pravi riž, temveč zrnje vodne trave, ki izvira iz Severne Amerike. Ima oreškasto aromo in lepo popestri solate.
Sestavine
testo
- 150 g polnovredne pšenične moke
- 150 g pirine moke
- 60 g masla
- 375 g skute
- 3 jajca
nadev
- 200 g belega grozdja
- 200 g črnega grozdja
- 60 g mletih lešnikov
- pribl. 150 g sladkorja (odvisno od sladkosti grozdja)
- moka za delovno površino
- 40 g masla, 1 žlica medu in 60 g mletih lešnikov za povaljanje
Postopek
Najprej pripravimo testo. Obe vrsti moke zmešamo ter dodamo zmehčano maslo, skuto in jajca. Sestavine zgnetemo v voljno testo, ki naj počiva približno pol ure.
Grozdne jagode operemo in razpolovimo. Odstranimo jim peške in narežemo na četrtine, nato jih pomešamo z mletimi lešniki in sladkorjem.
Iz testa na pomokani delovni površini oblikujemo valj. Razrežemo ga na 20 koščkov, ki jih z dlanmi sploščimo. Na vsak kos testa damo po žličko grozdnega nadeva in oblikujemo cmoke.
Cmoke na blagem ognju počasi kuhljamo v veliki količini rahlo osoljene vrele vode, dokler ne priplavajo na površino, to je približno 15 do 20 minut.
V ponvi segrejemo maslo in med. Cmoke s penovko poberemo iz vode. Dobro jih odcedimo in povaljamo najprej v medenem maslu, nato pa v naribanih lešnikih.