Grozdni cmoki iz pirine in polnovredne pšenične moke

Grozdni cmoki iz pirine in polnovredne pšenične moke

Čas priprave 1 h 30 min
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 20 cmokov
Oznake
grozdje cmoki Grozdni cmoki iz pirine in polnovredne pšenične moke
Deli recept
recipe_image.jpg

Sestavine

testo

  • 150 g polnovredne pšenične moke
  • 150 g pirine moke
  • 60 g masla
  • 375 g skute
  • 3 jajca

nadev

  • 200 g belega grozdja
  • 200 g črnega grozdja
  • 60 g mletih lešnikov
  • pribl. 150 g sladkorja (odvisno od sladkosti grozdja)
  • moka za delovno površino
  • 40 g masla, 1 žlica medu in 60 g mletih lešnikov za povaljanje

Preberite tudi

potica.jpg

Vse skrivnosti za pripravo popolne potice

Čeprav se na prvi pogled morda zdi priprava potice zahtevna, z nekaj preverjenimi triki in dobrimi nasveti lahko uspe prav vsakomur, tudi popolnim začetnikom. Da boste v času velikonočnih praznikov svoje goste razvajali z božansko domačo potico, vam razkrivamo, v čem je skrivnost priprave popolne kraljice praznikov.

Sestavine

testo

  • 150 g polnovredne pšenične moke
  • 150 g pirine moke
  • 60 g masla
  • 375 g skute
  • 3 jajca

nadev

  • 200 g belega grozdja
  • 200 g črnega grozdja
  • 60 g mletih lešnikov
  • pribl. 150 g sladkorja (odvisno od sladkosti grozdja)
  • moka za delovno površino
  • 40 g masla, 1 žlica medu in 60 g mletih lešnikov za povaljanje

Postopek

1

Najprej pripravimo testo. Obe vrsti moke zmešamo ter dodamo zmehčano maslo, skuto in jajca. Sestavine zgnetemo v voljno testo, ki naj počiva približno pol ure.

2

Grozdne jagode operemo in razpolovimo. Odstranimo jim peške in narežemo na četrtine, nato jih pomešamo z mletimi lešniki in sladkorjem.

3

Iz testa na pomokani delovni površini oblikujemo valj. Razrežemo ga na 20 koščkov, ki jih z dlanmi sploščimo. Na vsak kos testa damo po žličko grozdnega nadeva in oblikujemo cmoke.

4

Cmoke na blagem ognju počasi kuhljamo v veliki količini rahlo osoljene vrele vode, dokler ne priplavajo na površino, to je približno 15 do 20 minut.

5

V ponvi segrejemo maslo in med. Cmoke s penovko poberemo iz vode. Dobro jih odcedimo in povaljamo najprej v medenem maslu, nato pa v naribanih lešnikih.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.