Sestavine

testo

  • 150 g polnovredne pšenične moke
  • 150 g pirine moke
  • 60 g masla
  • 375 g skute
  • 3 jajca

nadev

  • 200 g belega grozdja
  • 200 g črnega grozdja
  • 60 g mletih lešnikov
  • pribl. 150 g sladkorja (odvisno od sladkosti grozdja)
  • moka za delovno površino
  • 40 g masla, 1 žlica medu in 60 g mletih lešnikov za povaljanje

Priprava

1.

Najprej pripravimo testo. Obe vrsti moke zmešamo ter dodamo zmehčano maslo, skuto in jajca. Sestavine zgnetemo v voljno testo, ki naj počiva približno pol ure.

2.

Grozdne jagode operemo in razpolovimo. Odstranimo jim peške in narežemo na četrtine, nato jih pomešamo z mletimi lešniki in sladkorjem.

3.

Iz testa na pomokani delovni površini oblikujemo valj. Razrežemo ga na 20 koščkov, ki jih z dlanmi sploščimo. Na vsak kos testa damo po žličko grozdnega nadeva in oblikujemo cmoke.

4.

Cmoke na blagem ognju počasi kuhljamo v veliki količini rahlo osoljene vrele vode, dokler ne priplavajo na površino, to je približno 15 do 20 minut.

5.

V ponvi segrejemo maslo in med. Cmoke s penovko poberemo iz vode. Dobro jih odcedimo in povaljamo najprej v medenem maslu, nato pa v naribanih lešnikih.

20