Sestavine

  • 4 glave treviškega ali belgijskega radiča
  • 1 žlica masla
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • 1,5 dl sladke smetane
  • 4 žlice krušnih drobtin
  • 2 žlici sveže naribanega parmezana
  • sol

Priprava

1.

Glave radiča po dolgem razpolovimo, jih rahlo solimo in jih s prerezano stranjo navzdol popečemo v veliki ponvi na malo masla, da se rahlo rjavo obarvajo. Dodamo sladkor, stresemo ponev in pražimo še toliko časa, da začne radič karamelizirati v sladkorju in maslu.

2.

Dodamo jabolčni kis in radič obrnemo. Pražimo 3 do 4 minute, nato dodamo kanec vode, pokrijemo s pokrovko in nežno kuhamo 10 minut ali toliko časa, da se radič zmehča. Predenemo ga v pekač ali pa pustimo v ponvi, če je primerna za v pečico. Prelijemo ga s smetano, posujemo z drobtinami in parmezanom ter zapečemo pod vročim žarom v pečici, da po vrhu zabrbota in se zlato rjavo zapeče. Preden ga postrežemo, naj 5 minut počiva.

Treviški radič

Je rdeče barve in je precej grenak. Če nam grenkoba ne ustreza, raje izberimo belgijski radič (vitlof), ki je svetlejše rumene barve in ima blažji okus.

2