Sestavine

  • 2 dl kokošje jušne osnove
  • 3 dl polnomastne smetane
  • 3 kg srednje velikega krompirja
  • 2 srednje veliki bučki
  • 2 lovorova lista
  • 3 stroki česna
  • 1 bela čebula
  • 1 večja vejica timijana
  • 1 žlica masla
  • 1 žlica oljčnega olja

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C. Česen in čebulo olupimo in narežemo na tanke rezine. Bučki operemo in narežemo na tanke kolobarje. Krompir olupimo, operemo in narežemo na kolobarje.

2.

V večji ponvi segrejemo oljčno olje in popražimo čebulo. Ko postekleni, dodamo kokošjo jušno osnovo, smetano, lovorova lista in česen. Pustimo, da zavre, in kuhamo še 2 do 3 minute. Odstavimo z ognja ter začinimo s soljo in poprom.

3.

Globoko ognjevarno posodo namažemo z maslom in vanj izmenjaje polagamo plast krompirja in plast bučk, vsako plast pa potresemo z malo soli, popra in timijanovih lističev. Ko porabimo ves krompir in bučke, jed previdno zalijemo s smetanovo mešanico, prekrijemo z aluminijasto folijo in pečemo v pečici 30 minut, nato odstranimo folijo in odkrito pečemo še 10 minut.

16