Sestavine

  • 1 žlica oljčnega olja
  • košček masla
  • 1⁄2 šopka mlade čebulice
  • 1 krompir
  • 1 l vroče zelenjavne jušne osnove
  • 900 g graha (svežega ali zamrznjenega)
  • sol in sveže mleti črni poper
  • ostanki velikonočne šunke, krače ali drugih mesnin

Priprava

1.

Oljčno olje in maslo segrejemo v kozici z debelim dnom. Ko se začneta peniti, dodamo narezano mlado čebulico in na majhne kocke narezan krompir. Približno 5 minut ju rahlo pražimo, da ne spremenita barve. Vmešamo jušno osnovo, zavremo in kuhamo 10 minut, da se krompir zmehča.

2.

V juho vmešamo grah, jo ponovno zavremo in kuhamo približno 3 minute, da se grah rahlo skuha. Kozico odstavimo in juho gladko zmešamo s paličnim mešalnikom ali v multipraktiku, nato jo solimo.

3.

Juho razdelimo v skodele in jo postrežemo z ostanki mesnin, ki smo jih narezali na trakce. Po okusu jo začinimo s sveže mletim črnim poprom.

1