Goveji golaž
za veliko družbo
Goveji golaž
za veliko družbo
Recept je objavljen v reviji Mesne jedi
KOLIČINA: za 10–12 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 kg govejega bočnika
- 4 dl olja
- 1,5 kg čebule
- 10 strokov česna
- 4 žlice sladke mlete paprike
- 1 liter čiste goveje juhe
- 3 paradižniki
- 5 brinovih jagod
- 4 lovorovi listi
- 1 žlica majarona
- 1 žlička mlete kumine
- ½ žličke sveže zmletega popra
- 1 žlička nasekljanega luštreka
- malo timijana
- malo krebuljice
- sol
- kajenski poper
Priprava
Meso operemo pod hladno vodo,
dobro osušimo in vzdolžno narežemo
na široke trakove, te pa na kocke.
Čebulo drobno nasekljamo. V veliki
posodi segrejemo olje. Dodamo čebulo
in jo med stalnim mešanjem svetlo
rjavo prepražimo. Čebulo potresemo z
mleto papriko in takoj zalijemo z malo
juhe, da paprika ne postane grenka.
Vse dobro premešamo.
Česen drobno nasekljamo, brinove
jagode zmečkamo. Paradižnik
narežemo na drobne kocke in ga z
vsemi začimbami in zelišči dodamo
čebuli. Mešanico počasi kuhamo
približno 10 minut, nato dodamo meso
in med mešanjem dolivamo govejo
juho, tako da je meso ves čas pokrito s
tekočino. Golaž naj na nizki
temperaturi nežno vre približno 2 uri.
Lahko ga kuhamo tudi dlje; toliko
časa, da se meso zelo zmehča in čebula
razpade v gosto omako, kar dosežemo
tudi z nenehnim mešanjem. Golaž po
želji še malo začinimo. Preden ga
postrežemo, odstranimo lovor.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.