Sestavine

  • 2 kg govejega bočnika
  • 4 dl olja
  • 1,5 kg čebule
  • 10 strokov česna
  • 4 žlice sladke mlete paprike
  • 1 liter čiste goveje juhe
  • 3 paradižniki
  • 5 brinovih jagod
  • 4 lovorovi listi
  • 1 žlica majarona
  • 1 žlička mlete kumine
  • ½ žličke sveže zmletega popra
  • 1 žlička nasekljanega luštreka
  • malo timijana
  • malo krebuljice
  • sol
  • kajenski poper

Priprava

1.

Meso operemo pod hladno vodo,
dobro osušimo in vzdolžno narežemo
na široke trakove, te pa na kocke.
Čebulo drobno nasekljamo. V veliki
posodi segrejemo olje. Dodamo čebulo
in jo med stalnim mešanjem svetlo
rjavo prepražimo. Čebulo potresemo z
mleto papriko in takoj zalijemo z malo
juhe, da paprika ne postane grenka.
Vse dobro premešamo.

2.

Česen drobno nasekljamo, brinove
jagode zmečkamo. Paradižnik
narežemo na drobne kocke in ga z
vsemi začimbami in zelišči dodamo
čebuli. Mešanico počasi kuhamo
približno 10 minut, nato dodamo meso
in med mešanjem dolivamo govejo
juho, tako da je meso ves čas pokrito s
tekočino. Golaž naj na nizki
temperaturi nežno vre približno 2 uri.
Lahko ga kuhamo tudi dlje; toliko
časa, da se meso zelo zmehča in čebula
razpade v gosto omako, kar dosežemo
tudi z nenehnim mešanjem. Golaž po
želji še malo začinimo. Preden ga
postrežemo, odstranimo lovor.

80