Sestavine

  • 400 g trske
  • 1 čebula
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 300 g olupljenih paradižnikov
  • 300 g kuhanega belega fižola
  • kajenski poper
  • ½ žličke suhega šetraja ali origana
  • sol
  • sveže zmlet črni poper

Priprava

1.

Čebulo olupimo, drobno nasekljamo in v dovolj veliki kozici steklasto zarumenimo na kančku oljčnega olja. Skupaj s sokom dodamo olupljene paradižnike in pokrito kuhljamo 15 minut. Nato dodamo fižol ter začinimo s kajenskim poprom, šetrajem in soljo. Dolijemo malo vode (fižol naj ne bo pokrit z vodo), na »fižolovo posteljico« nadevamo ribe, kozico pokrijemo in vse skupaj kuhljamo pri nizki temperaturi slabih 20 minut.

2.

Ribe razrežemo na večje kose, previdno premešamo z ostalimi sestavinami v kozici, po okusu začinimo, pokapamo z oljčnim oljem in postrežemo.

Nasvet

Enolončnico lahko izboljšamo s poljubnimi zelišči (lovor, timijan, rožmarin), česnom in/ali pa s kančkom kisa ali limonovega soka.

8