
Figovi vogalčki
Ti figovi vogalčki so vredni vsake minute pripravljanja!
Figovi vogalčki
Ti figovi vogalčki so vredni vsake minute pripravljanja!

Sestavine
testo
- 100 g masla
- 300 g gladke moke
- 140 g sladkorja v prahu
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
- ščepec nastrgane lupine neškropljene limone
- 1 jajce
- 1 žlica sladke smetane (če vzamemo manjše jajce)
- 1 noževa konica pecilnega praška
obloga
- 600 g suhih fig
- 120 g sladkorja v prahu
- 2 rumenjaka
- 2 žlici ruma
Preberite tudi

Bralka sprašuje: Kako dosežem enakomerno velike mafine
"Kadar želim speči mafine, imam težave s polnjenjem mase v model. Vdolbine polnim z žlico, vendar pečeni mafini niso enako veliki. Kaj naj naredim, da bodo vsi mafini enaki?"

Prvi žar: klasične jedi s svežimi idejami za začetek sezone piknikov
Začnite sezono žara s klasiko na nov način: čevapčiči, ražnjiči in zelenjava z drobnimi preobrati za popoln piknik!

Kaj nas nauči: Golaž - 3. del
Razmišljanje o pravilih dobrega golaža in o tem, zakaj zares dober golaž jemo šele tretji dan.
Sestavine
testo
- 100 g masla
- 300 g gladke moke
- 140 g sladkorja v prahu
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
- ščepec nastrgane lupine neškropljene limone
- 1 jajce
- 1 žlica sladke smetane (če vzamemo manjše jajce)
- 1 noževa konica pecilnega praška
obloga
- 600 g suhih fig
- 120 g sladkorja v prahu
- 2 rumenjaka
- 2 žlici ruma
Postopek
Najprej pripravimo testo. Moki dodamo na koščke narezano maslo, sladkor v prahu in vaniljev sladkor, limonovo lupinico in jajce (če vzamemo drobno jajce, dodamo še žlico sladke smetane). Vse sestavine zgnetemo v gladko testo. Na sobni temperaturi naj počiva približno pol ure.
Medtem pripravimo oblogo. S fig odstranimo peclje. Nato fige operemo, drobno nasekljamo ter jim dodamo sladkor v prahu, oba rumenjaka in rum. Sestavine zmešamo v mazavo maso.
Testo razvaljamo na papirju za peko približno pol centimetra debelo v pravokotnik 30 x 35 cm in ga skupaj s papirjem položimo na pekač.
Figovo maso enakomerno namažemo na testo in pečemo v prej ogreti pečici pri 170 °C približno 20 minut. Nekoliko ohlajeno testo (ohlaja naj se približno 5 minut) razrežemo z ostrim nožem na 4 x 4 cm velike kvadrate, ki jih potem diagonalno prerežemo.
Nasvet
Pri valjanju testa položimo pod peki papir kuhinjsko krpo, tako papir ne bo drsel po delovni površini. Nož med rezanjem figovega kolača pomakamo v hladno vodo. Če želimo, lahko vogalčke prevlečemo z glazuro v obliki mreže (na primer, da beljak zmešamo z 80 g sladkorja in kančkom ruma). Tako okrašeni vogalčki naj se sušijo približno 3 ure.