Sestavine

  • 1 kg zrelih fig
  • 500 g sladkorja
  • 1 cimetova palčka
  • cela lupina in sok 1 limone

Priprava

1.

Fige operemo, jim odstranimo peclje in jih grobo narežemo. Vse sestavine damo v dovolj velik pekač, premešamo, pokrijemo in pustimo čez noč na sobni temperaturi.

2.

Naslednji dan vse skupaj stresemo v dovolj veliko posodo, najbolje tako z debelim dnom. Segrevamo, vmes pa neprestano mešamo, da se sladkor popolnoma raztopi. Zavremo, nato temperaturo zmanjšamo in na nizkem ognju kuhamo 45 minut, da dobimo gost in lepljiv džem. Vmes večkrat premešamo, da se džem ne prime na dno posode.

3.

Fige nežno zmečkamo z vilicami ali tlačilko za pire krompir. Odstranimo cimetovo palčko in limonovo lupino ter džem nadevamo v čiste in sterilizirane steklene kozarce.

Nasvet

Džemu lahko dodamo tudi postrgano sredico vaniljevega stroka skupaj s strokom, ki ga po koncu kuhanja odstranimo. Čas kuhanja bomo skrajšali, če navadni sladkor zamenjamo z želirnim.

29