Fajitas – govedina na žaru po mehiško
Če imate čas, meso za fajitas položite v marinado že dan prej
Fajitas – govedina na žaru po mehiško
Če imate čas, meso za fajitas položite v marinado že dan prej
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2015
ČAS PRIPRAVE: 15 min + mariniranje in počivanje
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 4 goveji steaki, najbolje bržole, vsak po 250 g
- 8 pšeničnih tortilj in priloge, ko postrežemo (glej povezave spodaj)
- 1,5 dl kisle smetane (po želji)
marinada
- sok 6 limet
- 2 žlici oljčnega olja
- 4 stroki česna
- 2 žlički posušenega origana
- 4 žličke mletega kumina
- 2 žlički sveže mletega črnega popra
- šopek koriandra ali peteršilja
Priprava
Česen stremo, koriander ali peteršilj pa nasekljamo. Vse sestavine za marinado zmešamo v skledi. Steake položimo v plitvo posodo ali pekač in jih prelijemo z marinado. Steake obrnemo, da so enakomerno obdani z marinado, potem jih pustimo počivati vsaj eno uro ali pa jih pokrijemo in v hladilniku mariniramo 24 ur.
Žar segrejemo. Ko je dovolj vroč, s steakov obrišemo odvečno marinado in jih na vsaki strani pečemo 3 minute za srednje surove ali dlje, če želimo, da so bolj pečeni. Pustimo, da meso počiva 5 minut, nato tortilje pogrejemo na žaru, jih premažemo z zmečkanim črnim fižolom, obložimo z rezinami mesa, čebulo, papriko, s solato pico de gallo, omako gvakamole in po želji še s kislo smetano. Tortilje zvijemo in ponudimo.
Nasvet
Če vreme ni primerno za žar, lahko meso spečemo tudi v vroči rebrasti ponvi. K fajitam se prileže tudi kozarec mehiškega koktajla michelada. Na krožnik stresemo 4 žlice soli. Stisnemo 6 limet. Robove štirih kozarcev pomočimo v limetin sok, nato pa v sol. V vsak kozarec damo nekaj kock ledu, nato sok razdelimo med kozarce in prelijemo z mehiškim pivom. Na koncu po želji dodamo kanec worcestrske omake ali tabaska.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.