Dvojna čokoladna torta
Preprosta poročna torta, okrašena z masleno kremo z belo čokolado
Dvojna čokoladna torta
Preprosta poročna torta, okrašena z masleno kremo z belo čokolado
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2013
KOLIČINA: 25 kosov
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 400 g masla
- 200 g jedilne čokolade
- 700 g moke
- 800 g sladkorja
- 100 g kakava v prahu
- 2 žlički sode bikarbone
- 4 večja jajca
- 4 dl pinjenca
- sol
nadev in okras
- 400 g bele čokolade
- 550 g zmehčanega masla
- 550 g sladkorja v prahu
- pribl. 200 g velikih belih čokoladnih gumbkov ali bombonov za okras
- po želji manjši cvetlični šopek in okrasni trak
- maslo za modla premera 20 in 15 cm
Priprava
Pečico segrejemo na 180 °C. Oba modla premažemo z maslom in obložimo s papirjem za peko, tako da malo papirja gleda čez rob modla.
V kotličku zavremo vodo. V kozico damo polovico masla in čokolade ter med stalnim mešanjem nežno segrevamo. V veliki skledi premešamo polovico moke, sladkorja, kakava in sode. Dodamo še ščepec soli. Stepemo še dve jajci in ju zmešamo z 2 dl pinjenca. Nato oboje mokre sestavine dodamo k suhim. Prelijemo z 1,5 dl vrele vode in z električnim mešalnikom dobro premešamo, da dobimo gladko testo. Razdelimo ga v pripravljena modla in pečemo 40 do 45 minut. Če pečemo enega na srednjem vodilu, drugega pa na spodnjem, po 30 minutah peke modla v pečici zamenjamo; biskvit v manjšem modlu bi moral po 40 minutah peke biti pečen. To preizkusimo z leseno palčko, ki jo zapičimo v pečen biskvit, in če ostane čista, je biskvit pečen. Biskvita ohladimo v modlih.
Nato postopek ponovimo s preostalo polovico sestavin. Speči moramo 2 biskvita premera 20 cm in 2 biskvita premera 15 cm.
Za nadev in okras nad soparo počasi raztopimo belo čokolado. Maslo in sladkor stepemo, nato pa vmešamo v belo čokolado. Ko se vsi 4 biskviti ohladijo, vsakega prerežemo na pol. Vsako plast premažemo z malo kreme in spet sestavimo, da dobimo 2 torti. Večjo položimo na servirni pladenj in jo po vrhu premažemo še z malo kreme. Nanjo položimo manjšo torto in obe s paletnim nožem premažemo s preostalo kremo. Torto okrasimo s čokoladnimi gumbi ali bomboni. Če želimo, jo lahko okrasimo še s cvetličnim šopkom iz vrtnic, katerih stebla zavijemo v vlažno kuhinjsko brisačo in ovijemo s kuhinjsko folijo ter povežemo z malo okrasnega traku.
Nasvet
Biskvita lahko spečemo tudi prej, ju zavijemo v kuhinjsko folijo in zamrznemo do enega meseca. Pred uporabo ju čez noč odmrzujemo na sobni temperaturi. Če ju spečemo do 2 dni prej, ju zavita shranimo le v hladnem in temnem prostoru. Tudi masleno kremo lahko pripravimo kakšen teden prej. Shranimo jo v hladilniku, pred uporabo pa pustimo na sobni temperaturi, da se zmehča. Sestavljena in okrašena torta lahko en dan počaka v temnem prostoru, vendar ne v hladilniku.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.