Dušeno sladko zelje z bleki (krpicami) in svinjska mrežna pečenka
Ko se družina zbere, se spodobi speči slastno pečenko
Dušeno sladko zelje z bleki (krpicami) in svinjska mrežna pečenka
Ko se družina zbere, se spodobi speči slastno pečenko
Recept je objavljen v reviji Dober tek, September 2019
ČAS PRIPRAVE: 2 uri 30 min
KOLIČINA: za 4–6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
mrežna pečenka
- 1 kg svinjskega mesa brez kosti
- 1 limona
- 1 korenje
- ščepec kumine
- vejica peteršilja
- 1 svinjska mrežica
- sol in poper
bleki
- 100 g bele pšenične moke
- 1 jajce
- ščepec soli
- 1 čajna žlička sončničnega olja
dušeno sladko zelje
- 1 kg mladega zelja (glava)
- 1 srednje velika čebula
- 5 žlic sončničnega olja
- 1 čajna žlička sladkorja
- 1 čajna žlička paradižnikove mezge
- ščepec kumine
- 1 čajna žlička moke
- sol in poper
Priprava
Pečico nastavimo na program z ventilacijo in jo ogrejemo na 180 °C. Meso natremo s soljo, poprom in kumino. Korenje in limono narežemo na rezine in jih s peteršiljem položimo na meso. Vse skupaj zavijemo v svinjsko mrežico, položimo na pekač in prelijemo z oljem. Pečemo 90 minut in pečenko občasno polivamo z lastnim sokom.
Medtem pripravimo testo za bleke. Moko stresemo na delovno površino, v njej naredimo jamico in vanjo zlijemo razžvrkljano jajce in olje. Z vilicami moko postopoma dodajamo jajcu. Zamesimo gladko testo in dobro gnetemo vsaj 10 minut. Oblikujemo hlebček, ga zavijemo v prozorno kuhinjsko folijo in pustimo počivati 30 minut.
Podobni recepti
Svinjska pečenka s kruhovimi cmoki
Svinjska pečenka v zeliščni skorjici z jabolčno omako
Zeljno glavo razpolovimo, odstranimo stržen in narežemo na širše rezance. Na olju prepražimo sesekljano čebulo in še preden postane zlato rjava, dodamo sladkor in ga karameliziramo. Dodamo zelje, sol, paradižnikovo mezgo in kumino ter pražimo 10 minut. Dolijemo 0,6 dl vode, pokrijemo s pokrovko in dušimo. Ko voda izpari, dodamo moko in vse skupaj premešamo. Po potrebi dolijemo še malo vode in zelje dušimo še 5 minut.
Na pomokani delovni površini testo za bleke čimbolj na tanko razvaljamo in z nožem narežemo kvadrate, velike približno 1 x 1 cm. Kuhamo jih 2 do 3 minute v osoljenem kropu, odlijemo vodo in jih primešamo k dušenemu sladkemu zelju. Ponudimo ob rezinah pečenke.
Nasvet
Za pripravo mrežne pečenke lahko uporabimo najmehkejši del svinjskega stegna, svinjski vrat ali svinjski kare brez kosti.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.